Nagy körutazás Etiópiában

Program

Fotó: Lantai-Csont Gergely

Áttekintő program: 

1. nap- 2022. június 25:

2. nap- 2022. június 26:

 

0. nap: Irány Etiópia!

Irány Etiópia! Utazás, érkezés a repülőtérre, transzfer a szállodába

1. nap: Meskel Fesztivál: a Szent kereszt megtalálásának ünnepe Addisz Abebában

Egész napos városnézés Addisz Abebában. Történelmi helyszínek, a Nemzeti Archeológiai Múzeum, ahol megnézzük az 1974-ben felfedezett “Lucy” 3,6 millió éve csontjait. Folytatjuk az Etnológiai Múzeummal az Addisi Egyetemen (Hailé Selassié volt palotája), ahol az etióp törzsekkel ismerkedhetünk meg. A Szentháromság Katedrális megtekintése után a 3.000 méter magas Entoto hegyre megyünk, ahonnan panoráma nyílik a városra. Este Meskel fesztivál: a Szent kereszt megtalálásának ünnepe, az etióp ortodox egyház négy legnagyobb ünnepének egyike.
Szállás: Heyday Hotel (4*)
Wifi: van
 

2. nap: Utazás Bahir Darba

Korai reggeli után utazás Bahir Darba. Elhagyjuk az Entoto-hegyet, megállunk fotóstopra a Jemmal-völgynél. Továbbutazunk a Kék Nílus kanyonban - fantasztikus táj, többek szerint szebb, mint a Grand kanyon! Egész napos utazás.
Táv: 546 km
Szállás: Delano Hotel
Wifi: van

3. nap: Bahir Dar

Reggeli után Tiss Abay városkába megyünk a Kék-Nílus vízeséshez, a "Tűz Füstjéhez." Bár a víz nagy részét a helyi vízierőműhöz terelték, a vízesés még mindig szép látvány. A környező terület nagyon termékeny, az itt élő amharák gabonát, cirokot és teffet termelnek; a teff az etiópok nemzeti kenyerének, a glutén-mentes injerának az alapanyaga. Ebéd után hajózunk egyet a Tana tavon. 37 sziget van a tavon, ezekből 32-ön van kolostor vagy templom, jelentős történelmi építmény. Meglátogatjuk az Ura Kidane Mihiret kolostort, amely az egyik legjelentősebb és amelyben 16-18. századi ikonok vannak.
Szállás: Delano Hotel
Wifi: van
  
 

4. nap: Utazás Gondarba (UNESCO Világörökség)

Élvezd a festői utazást az ősi császárvásrosba a termékeny, széles völgyben. Gondar, az etióp Camelot, volt az Etióp császárság első fővárosa, amelyet 1632-ben a Fassilidas dinasztaa alapított. Gondarban közel egy tucat palota van, melyet a Fassilidák építtettek 236 év alatt. A város inkább európai, mint afrikai jellegű. Délután meglátogatjuk a Fasilidas Palotákat, majd a Debre Berham Selassie templomot, melynek belsejét csodálatos freskók, plafonját pedig 101 angyal képe ékesíti (nincs 2 egyforma arc!).
Szállás: Kino Hotel 
Wifi: van

5. nap: Utazás Debarkba – Simien Nemzeti Park (UNESCO Világörökség)

Utazás a Simien Nemzeti Parkon át, amely több, széles folyó által szabdalt fennsíkon terül el és több, 4.000 méter feletti hegycsúcsa van. A Simien Nemzeti Parkban élnek a híres, 1938-ban felfedezett dzseládapáviánok, amelyek jellemzője a mellkasukon található, élénk vörös háromszög alakú folt. Távoli, kéklő hegyek, színpompás növényzet, csipkés hegyormok, „feneketlen” völgyek, szakadékok, a 4620 m magas Ras Dashennel a láthatáron. Felejthetetlen élmény! Délután 3-4 órás gyalogtúra a hegyekben.
Szállás: Sona Hotel, Debark
Wifi: van
 
 
Fotó: Lantai-Csont Gergely

6. nap: Utazás Axumba

A Simien fantasztikus tájain haladunk a Tekeze folyó völgyének irányába. Ez a gyönyörű út a tengerszint feletti 3.100 méterről 1.500 méterre hoz le bennünket. Apró falvakon, haladunk át amelyek megbújnak a csúcsok között, ahol az emberek csodával határos módon élnek meg ezen a kegyetlen vidéken. Egész napos utazás!
Wifi: van

7. nap: Axum - városnézés (UNESCO Világörökség)

Egész napos program Axumban, az i.e. III. századtól az az i.sz. VIII. századig virágzott axumi civilizáció fővárosában. 98%-ban feltáratlan, félig eltemetett palotáinak romjaival, obeliszkjeivel és sírkamráival a Krisztus előtti Etiópia történelmének egyik legjelentősebb régészeti látnivalója. A legenda szerint Shába királynőjének i.e. X. századi székhelye, az etióp keresztény vallás központja, az etióp legenda szerint a frigyláda otthona, amely a Saint Mary of Zion templom mögött található komplexumban van elhelyezve. A 24 m magas, 150 tonna súlyú, Rómából 2005-ben „hazatért” obeliszket 2008. szeptemberében állították újra eredeti helyére! (St. Mary of Zion templom, Shába királynő fürdője, obeliszkek és sírkamrák, Gudit sztéle mező, Dungur – Shába királynő palotája, Kaleb és Gebre Meskel király sírkamrája, Ezana király köve).
Wifi: van

8. nap: Utazás Mekellébe

Átutazunk a történelmi Adwa városán, ahol a II. Menelik császár 1896-ban legyőzte az olaszokat és ezzel lerombolta az ország gyarmatosítására szövögetett álmaikat. Meglátogatjuk a 2500 éves Hold Templomot Yeha-ban, az Aba Aftse kolostort és a VI. században alapított Debre Damo kolostort („belépés” egy 25 m magas kötél megmászását követően csak férfiaknak). Ebéd után utazás Mekellébe, útközben Wukro Cherkos sziklatemplom megtekintése.
Szállás:
Wifi: van

9. nap: HamedEla (Ahmed Ela)

Reggeli után egész napos utazás Dalolba, a tengerszint alatt 116 méterre fekvő mélyföldre, az afrikai kontinens legmélyebb pontjára. A táj gyönyörű, a talaj a vöröstől a sárgáig bezárólag mindenféle színárnyalatú köszönhetően a talajból előtörő savas, ásványianyagban gazdag ásványvizeknek és forróvizű forrásoknak. Meglátogatjuk a sós vizű Asale tavat, amelyből a nomad afarok a sót bányásszák. Látni fogjuk (aki akarja ki is próbálhatja) a sóbányászat folyamatát, és a pihenő tevék százait, amelyekkel a sót Mekellébe szállítják. Éjszakára visszatérünk HamedEla-ba.
Szállás: kemping
Wifi: nincs

10. nap: HamedEla Dodom - Erta Ale

Kora reggel Dodomba utazunk. Kis pihenő után elkezdjük túránkat az Erta Ale vulkán kráteréhez. Csomagjainkat tevék hozzák! A csúcson letekinthetünk a világ egyetlen állandó láva tavára, miközben a nap alábukik a horizonton. Napfelkeltekor vissza túrázunk Dodomba.
Szállás: kemping
Wifi: nincs
 
 Fotók: Lantai-Csont Gergely

11. nap: Vissza Mekellébe

Visszatúrázunk az alaptáborba és visszatérünk Mekellébe (ha marad idő és kedv, Mekellében városnézés, iskolalátogatás).
Szállás:
Wifi: van

12. nap: Utazás Lalibelába

Ezen a napon egy nagyon hosszú, nagyon fárasztó, 460 km-es út áll előttünk, úttalan-utakon, amely a fantasztikus gigantikus magasságú hegyek és völgyek látványa miatt felejthetetlen élmény lesz! A Tigray tájon át élvezd a nyugodt utazást és tapasztald meg, hogy miért hívják Etiópiát a hegységben leggazdagabb afrikai országnak. Az Ashenge tónál az ország őshonos madárvilágát tekinthetjük meg egy madárles során. Meglátogatjuk a csodaszép Yemrehane Kristos templomot.
Wifi: van

13. nap: Lalibela - városnézés (UNESCO Világörökség)

Lalibela "Afrika Petrája", Etiópia első számú látnivalója, túránk egyik kulturális csúcspontja. 11 sziklába vájt templom megtekintése. Senki nem tudja, hogyan épültek: a legenda szerint építésüket Lalibela Királya isteni sugallatra kezdte meg és azt egy éjszaka folyamán angyalok fejezték be.
Wifi: van
  

14. nap: Utazás Hararba

Repülővel visszarepülünk Addis Ababa-ba és átszállunk a Dire Dawa-i járatra. Dire Dawaból Haraba utazunk dzsipekkel. Harar az északkelet-afrikai iszlám kultúrális központja. Az óvárosban 110 mecset és rengeteg szentély található. Este találkozás a hiéna emberrel.
Szállás: Wondeland Hotel
Wifi: van

15. nap: Harar - egész napos városnézés (UNESCO Világörökség)

Harar első osztályú kávéjáról és a XV. században épült 4 méter magas városfallal a "Jugollal" övezett óváros felderítése. Központja a Feres Magala tér, főbb épületei a Medhane Alem katedrális, Ras Mekonnen és Arthur Rimbaud háza, a 19. századi Jami mecset. Harar is iszlám 4. legszentebb városa, muszlim zarándokhely. A nemzeti harari mőzeum, Rimbaud házának, Ras Mekonnen ház (Haile Selassie császár apja), és egy tradicionális harari ház meglátogatása.
Szállás: Wondeland Hotel

16. nap: Harar - Dire Dawa-Addis Ababa - Shashemma

A kora reggeli járattal visszatérünk Addis Ababába. Megkezdjük utunkat délre a Hasadékvölgy tavai között. A Ziway tónál rövid pihenőt tartunk, megtekintjük a vízi madárvilágot, majd folytatjuk utunkat a barna vízű Langano tóhoz nyugodt partjaihoz; a körülötte fekvő magas szirttekről lélegzetelállító kilátás nyílik a tóra. Tegyünk egy romanitkus túrát a magas szirten fekvő bungallóinkról, az akáciák között a magas fűben sétáljunk le a tóhoz, keljünk át a folyón, amely egy kis vízezéssel teszi teljessé a békesség érzését. Pihenjük ki az elmúlt 2 hét fáradalmait egy kis fürdéssel, kenuzással, sétával a homokos parton.
Szállás: Haile Hotel
Wifi: van
 
Fotó: Lantai-Csont Gergely

17. nap: Utazás Arba Minchbe

Reggeli után látogatás az Awassa tónál, a helyi vízi madárvilág és halpiac meglátogatása. A tó partját követve érjük el Arba Minchet. Útközben megtekintjük az alaba törzs egyik faluját.
Szállás: Ezana Hotel
Wifi: van

18. nap: Túra Arba Minc körül

Négykerék meghajtású dzsippekbe szállunk, és a közeli dorze törzs faluját látogatjuk meg. Sétáljunk körbe a faluban, ismerkedjünk az emberekkel, nézzük meg méhkatárra emlékeztető otthonaikat. A dorzék híres szövőmesterek, gyönyörű kelméket vásárolhatunk. Ebéd után hajózás a Chamo tavon, amely madárvilágáról és hatalmas krokodiljairól híres.
Szállás: Ezana Hotel 
Wifi: van
Fotó: Lantai-Csont Gergely

19. nap: Utazás Jinkába

Meglátogatjuk a konzo törzs faluját, találkozhatunk (amennyiben otthon lesz) a konzók királyával. A konsók a nevezetes halottak - királyok, királynők, főnökök és nagy harcosok - emlékére készített sír fafaragásaikról, a wagákról híresek. A szobrokat a sír fölé, sokszor csoportba állítják, melléjük feleségük és legyőzött ellenfeleik kisebb képmásait állítják. A konzok mezőgazdasági termeléssel és nem fél-nomád, nomád állattenyésztéssel tarják fenn magukat. Teraszosan megművelt földjeik, melyeken napraforgót, gyümölcsöt, gabonaféléket, cirokot és gyapotot termelnek legendásan híresek (UNESCO Világörökség). A látogatást követően a Mago Nemzeti Park kapujába épült Jinkába utazunk.
Szállás: Orit hotel 
Wifi: van

20. nap: Jinka

Jinka a Dél-Omo zóna adminisztratív központja. Két világ találkozása, amelyben a vidéki és városi élet jellegzetességei ötvöződnek. Az egész régióban egyedül itt található bank, benzinkút és néhány elfogadhatónak titulált hotel és piacnapon messzi földről érkeznek ide a környező törzsek képviselői. A hegytetőre épített kis Dél-Omo Kutató Központ és Múzeumban kitűnő természetrajzi kiállítás látható a Dél-Omo területén élő népekről, szokásaikról. Reggel a Mago Nemzeti Park lakóit, a murszikat látogatjuk meg. A murszik inkább másik elnevezésükről „tányérajkúak” ismertek, mivel a nők egyre nagyobb és nagyobb agyagkorongokat raknak az alsó ajkukba. Ebéd után az ari törzs falujába teszünk látogatást.
Szállás: Orit Hotel
Wifi: van 

21. nap: Turmi (az Omo-völgye UNESCO Világörökség)

Egész napos utazás Dimekába, a hamerek földjére. A hamerek nemcsak csodaszép asszonyaikról, hanem erős, független, élettel teli szokásaikról, a férfivá avató bikaugratási szertartásukról ismertek. Asszonyaik a kagylókkal díszitett kecskebőr szoknyán túl ritkán húznak magukra más ruhadarabot. Turmi a kiindulópontja az Omo-folyóhoz, a geleb, karo törzsekhez.
Szállás: Turmi lodge
Wifi: van

22. nap: Turmi környéke (hamer, geleb, karo törzsek)

Az Omo-folyó partán épült Murulle-ba utazunk. A két fő törzs, amely a környéken él a hamer és a karo. A karók a testfestés mesterei. Agyagot és növényekből nyert festéket használnak az arc, mellkas, karok és lábak kifestése során. A gelebek a folyó túloldalán laknak (20 kilométerre vagyunk a kenyai határtól), a folyón fatörzsekből kivájt csónakokon kelünk át. Délután – ha szerencsések leszünk – bikaugrási szertartáson vehetünk részt, mely során a hamer törzs egyik ifját férfivá avatják.
Szállás: Turmi lodge
Wifi: van
 

23. nap: Vissza Arba Mincbe

A visszaúton meglátogatjuk az erbore törzset. Bár muzulmánok, de ez nem jelent akadályt a lányok számára, hogy felsőtestüket csak színes láncokkal takarják. Kiváló növénytermesztők, a környező törzseket is ők látják el gabonával.

24. nap: Visszautazás Addisz Abebába, majd Magyarországra

Hossahinán át visszautazunk Addiss Abebába. Útba ejtük a Tiyai sztéléket (UNESCO Világörökség). Addissban vacsoránkat egy tradicionális etióp étteremben költjük el. Visszaindulás Addisz-Abebából az esti órákban, érkezés egy átszállással Magyarországra másnap reggeli órákban.
 

Ország

Etiópia

Létszám

10 főtől

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése

Utazási Irodánk a Magyar Utazásszervezők Országos Szövetségének és az Afrikai Utazási és Turisztikai Szövetségnek is tagja
Bezár