8 nap szafari és gorillales Ugandában

Program

 
Eredjen ezüsthátú gorillák nyomába a Bwindi Áthatolhatatlan Erdőbe! Induljon csimpánzlesre a Budongo-erdőbe! Raftingoljon a Níluson, gyönyörködjön elefántokban, vízilovakban, az erdő ezerféle madaraiban Uganda Nemzeti Parkjaiban!

Program:

1. nap  Érkezés Ugandába
2. nap  Mburo - tó Nemzeti Park
3. nap  Impalák és zebrák nyomában a természet ösvényén a Mburo-tó Nemzeti Parkban, utazás a Bwindi Áthatolhatatlan Erdőbe
4. nap  A túra csúcspontja: találkozás hegyi gorillákkal
5. nap  A Bwinditől az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkig
6. nap  Szafari az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkban, hajózás a Kazinga-csatornán
7. nap  Kibale Erdő Nemzeti Park, csimpánzlessel! 
8. nap  Búcsú Ugandától, hazautazás

Uganda térkép jó

1. nap: Érkezés Ugandába!

Indulás Budapestről vagy Bécsből (egyeztetés szerint) egy átszállással Ugandába, az entebbei repülőtérre. Érkezés idejétől függően transzfer a szállásra.

2. nap: A Mburo-tó Nemzeti Park

Reggeli után indulás a Mburo-tó Nemzeti Parkba, útközben megállóval a Mpigi dobkészítőknél és az Egyenlítőnél, ahol fotózkodunk is. A rituális dobkészítés fontos hagyomány, amely generációról generációra öröklődik. Mocsarakon és trópusi esőerdős sávokon keresztül érjük el az Ankole lapályt, ahonnan tovább megyünk a Mburo-tó Nemzeti Parkba. Délután csónakos utazás a Mburo-tavon, mely során krokodilt, vízilovat, pelikánt, mór vízicsibét, lármás rétisast, vagy ritka papucscsőrű gólyákat is láthatunk. (Napi össz utazási idő: kb. 5 óra)

 

 

Tipp: Tudj meg többet a Mburo-tó Nemzeti Parkról! Az MTNP egy kiterjedt lápos területet is magába foglal és otthont ad számos emlősfajnak. Madárpopulációjában helyet kap a ritka papucscsőrű gólya. Egymást követő füves dombokkal és idilli tópartokkal díszített, művészien megformált tájképe változatos élőhelyek mozaikjaiból épül fel: erdőfolyosók, gazdag akácfa völgyek, időszakos és állandó mocsarak, amik mind hozzájárulnak a vadon élő állatok jólétéhez. A park mindössze 370 négyzetkilométer alapterületű, s ezzel Uganda legkisebb szavannás nemzeti parkja. Mozaikszerű állati élőhelyei, a száraz domboldalak, kitüremkedő sziklák, bokrok, sűrű bozótok, nyílt és erdős szavannák, az erdők, tavak és mocsarak adnak otthont az egészen elképesztő gazdagságú növény- és állatvilágnak.
 
 

3. nap: Impalák és zebrák nyomában a természet ösvényén, utazás a Bwindi Nemzeti Parkba

Kora reggeli vadles, az Impala-ösvény az állatok igazán széles tárházával ismerteti meg a látogatót. Az impala a leggyakrabban megfigyelt faj ezen az útvonalon, de láthatunk még számos vízbivalyt, varacskos disznót, topi lantszarvú antilopot és zebrát is. A Zebra-útvonal az alföldi zebrák csordáihoz vezet, de más fajokat is megfigyelhetünk, mint például a bozóti antilop, oribit és nádi antilopot. A Zebra-utat a Ruroko-ösvény keresztezi, mely egy lápos medencén és sűrű, olajfákkal és balátafákkal díszített akácos bozóton, erdőségen keresztül vezet. A Ruroko-ösvény mellett található sziklák adnak otthont az állandó menekülési kényszerrel bíró sziklaugró antilopoknak, akikne pont a szikla a legjobb élőhely. A késői reggeli után útnak indulunk a Bwindi Nemzeti Parkba.
Szállás: Mahogany Springs
 Tipp! Tudj meg többet a Bwindi Nemzeti Parkról!
A Bwindi Nemzeti Park dél-nyugat Ugandában, a Nyugati-Hasadékvölgy (Albertine-hasadék) szélén található, s Kanungu, Kabale és Kisoro régiók között oszlik meg. Kiterjedése 331 négyzetkilométer, az 1160 (Ishasha-szurdok) és 2607 méteres (Rwamanyonyi-csúcs) magasságok között terül el. Az éves hőmérséklet 7 és 20 °C között ingadozik, s a június-július a leghidegebb időszak. A park közelében élő népek többsége a Bakiga és Bafumbira nemzetséghez tartozik, Uganda egyik legsűrűbben lakott vidékét alkotva (350 fő/km2). Néhány Bitwa pigmeus etnikumú közösség is él a környéken.

4. nap: A túra csúcspontja - találkozás a hegyi gorillákkal!

Ez a napi igazi különlegesség! Közvetlen közelről figyelhetjük meg a hegyi gorillákat, ezeket a veszélyeztetett és páratlan állatokat, amelyek az egész világon csak Ugandában, Ruandában és Kelet-Kongóban élnek. Reggeli után eligazítást kapunk a park irodájában. 8 órakor indulunk az erdőbe, ahol a gorilla családok nyomába eredünk. Egy csoportban maximum 7-en lehetünk, fegyveres vadőr kíséretében. Mivel a gorillák naponta változtatják táborhelyüket, így nekünk is mélyen az erdőbe kell mennünk, hogy rájuk leljünk. A túra 2-7 órát is eltarthat, de a gorillák közvetlen közelében 1 órát tartózkodhatunk. A túra után, amennyiben az idő engedi meglátogatjuk a Ride for a Woman helyi közösségi kezdeményezést, majd visszatérünk pihenni a szállásra.

 

Szállás: Mahogany Springs

 

Tipp! Mit hozzunk magunkkal gorilla lesre?
 • túracipőt és esőkabátot
 • akik nem bírják a dzsungelhangokat, hozzanak magukkal füldugót,
 • naptej, sapka/kalap (az idő eléggé kiszámíthatatlan) és rovarriasztót
 
Milyen szabályok betartására ügyeljünk?
 • Fertőző betegségben (Pl. influenza, hasmenés)szenvedők nem léphetnek be a parkba
 • Maradjunk mindig csoportban, miközben a gorillákkal vagyunk
 • Ne menjünk 7 méternél közelebb a gorillákhoz
 • Ne együnk vagy dohányozzunk a gorillák 200 méteres körzetében
 • Forduljunk el a gorilláktól, ha köhögnünk vagy tüsszentenünk kell, és takarjuk el szánkat, orrunkat
 • Ne szemeteljünk
 • 15 év alattiak nem vehetnek részt gorilla-követésen
 • Ne köpjünk a növényzetre, vagy a talajra
 

5. nap: A Bwinditől az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkig

Reggeli után útnak indulunk az Erzsébet királynő Nemzeti Parkba, amely a Kyambura és Kigezi vadvédelmi területekkel együtt Afrika egyik legváltozatosabb ökoszisztémáját alkotja. Útközben megfigyelhetjük Uganda vidéki életének változatosságát. A park közelébe érve már felfigyelhetünk a híres fa mászó oroszlánokra is. 

 

 

Tipp! Tudj meg többet az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkról. Az EKPN a Kyambura és Kigezi vadvédelmi területekkel együtt Afrika egyik legváltozatosabb ökoszisztémáját alkotja. A Rwenzori-hegyek olvadó gleccsereinek vize hatalmas lápos területet hoz létre: a két fő tavat, a George és Edward-tavakat, valamint az őket összekötő Kazinga-csatornát. Vízilovak ezrei népesítik be e tavak partjait. Akác- és balátafákkal foltozott nyílt szavannák nyújtanak élőhelyet az itt élő elefántoknak, oroszlánoknak, leopárdoknak, közönséges mocsári antilopoknak és bivalyok hatalmas csordáinak. Tíz főemlős faj, köztük csimpánzok is élnek itt. A gyakran látott állatok között erdei disznók, gyűrűsfarkú vízi antilopok, topi lantszarvú antilopok, hiénák és krokodilok vannak. 

6. nap: Szafari az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkban

Kora reggeli vadles. A park vadállományát a látogatók 200-km hosszú, jól karbantartott útvonal-hálózaton figyelhetik meg. Az útvonalak némelyike keresztezi a hatalmas csordákban élő gyűrűsfarkú vízi antilop párosodó területeit. A parkban gyakran látni éhes, prédára vadászó oroszlánokat. A legendás erdei disznó is látható amint barangol a bozótban. Amikor forróság van, kiterjedt elefántcsordák törnek utat maguknak a vízhez. Vizi bivalyok és antilopok figyelhetők meg a Csatorna-ösvényen és a hozzákapcsolódó útvonalakon. A Mweya-félszigeten a varacskos disznók látványa szinte kötelező elem. A Kráter-ösvény mentén kiváló látvány kíséri a látogatókat a párás “Hold Hegyei” (Rwenzori-hegyek) vulkáni krátereihez. A szafari után reggeli. Délután hajózás a Kazinga-csatornán. A vízilovaktól hemzsegő Kazinga-csatorna partjainál folytatott hajótúra egyedülálló élmény. Ásító vízilovak, vándormadarak tömegei vesznek körül majd bennünket. A hajó a látogatót egyenesen a természet szívébe varázsolja. Vízi bivalyok pihennek a vízben, míg elefántok hatalmas csordákban élvezik magát a vizet és a csatorna partját. Mára a krokodilok is megszokott látvánnyá lettek, s alkalomszerűen leopárdokat is láthatunk. 

7. nap: Kibale Erdő Nemzeti Park (3-4 órás utazás) és csimpánz trekking!

Délelőtt búcsút veszünk az Erzsébet Királynő Nemzeti Parktól, majd a Kibale Erdő Nemzeti Parkba utazunk tovább. Buja trópusi erdejével és csodálatos állatvilágával a Kibale Erdő Nemzeti Park méltán figyelmet érdemel, hiszen veszélyeztetett helyzetben lévő csimpánzoknak, a fenyegetett vörös kolobusz-majomnak és a ritka csuklyás cerkófnak is otthont ad. Utunk során megcsodáljuk a Rwenzori Hegység csúcsait és megállunk a Katwe sós - tavaknál is. Délután csimpánztrekking! A csimpánz - nevelő program érdekessége, hogy a látogatók a fészek reggeli elhagyásától egészen az esti lefekvésig követhetik a csimpánzok életét és egy délutánját. 

8. nap: Csimpánz túra a Kibale Erdő Nemzeti Parkban, hazautazás

Búcsú Ugandától. Visszautazás Entebbébe, majd egy átszállással egyeztetett menetrend szerint visszautazás Budapestre vagy Bécsbe. 
Privát
Következő időpont

Egész évben elérhető

Időtartam

8 nap

Létszám

2 főtől

Rólunk mondták

Egy álom megvalósult, eljutottunk Ugandába. Kitűnő volt a szervezés a szállás az egész út!!! Rengeteget fotóztunk! A hegyi gorillákat is elértük az maga volt a csoda! Szívből ajánljuk ezt az utat azoknak akik szeretik a természetet🐒 - H. Anna

Tökéletes volt a szervezés, nagyon jó volt az egész program. A legnagyobb gondossággal figyelt ránk a gájd. A gorillales frenetikus volt, 7-8 méter távolságból láttuk az ezüsthátút, a négy bébit és a mama gorillát. Valami zseniális volt. Életünk legjobb utazása volt megkockáztatom, pedig sok helyütt jártunk már. A lodge-ok kifogástalanok voltak. Nem tudnék egy kellemetlen tapasztalatot sem felhozni. - Molnár Erika, az út után:

Minden a legnagyobb rendben, fergeteges az utazásunk. - Molnár Erika, Ugandából:

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése

Utazási Irodánk a Magyar Utazásszervezők Országos Szövetségének és az Afrikai Utazási és Turisztikai Szövetségnek is tagja
Bezár