Szudán: núbiai fáraók és piramisok nyomában

Program

Aki még nem járt Szudánban, nem tudja, mi a valódi vendégszeretet! Úti célunk Szudán északi és középső békés, vendégszerető és gyönyörű része. Az ősi Núbiába vezető út során sivatagokon átkelve végig járjuk az ország legszebb kulturális helyszíneit, érintünk ősi városokat, hatalmas és szinte érintetlen piramismezőket, ahol távol a turisták tömegétől igazi felfedezőnek érezheti magát az utazó. A Nílus menti apró falvak festett házai között az ember szinte visszalép az időben, ahol a pálmaligetek között csak a vízpumpák és egy-egy háziállat hangja töri meg a természet nyugalmát. Túravezetőnk régész, Núbia és a szudáni civilizációk szakértője, hitelesen mutatja be e vidék páratlanul gazdag hagyományait, múltját és jelenét.

               ÁTTEKINTŐ PROGRAM

1. nap     Indulás Budapestről – Kartúm
2. nap     Kartúm – Omdurmán
3. nap     Bajuda sivatag – Ó-Dongola
4. nap     Fáraók városai és templomai – Szoleb
5. nap     Núbia szívében – Hieroglifák, templomok, szigetek
6. nap     Zuhatagok, kőfejtők, sziklarajzok – Tombosz
7. nap     Kerma – az afrikai királyok városa
8. nap     Úton Napata felé – Karima
9. nap     Kalandok Amun hegyének tövében – Napata
10. nap   Piramisok és szerzetesek a sivatag peremén
11. nap   Meroé – Naga – Muszawarat esz-Szufra – Kartúm
12- nap   Kartúm – Érkezés Budapestre

Program: SZUDÁN: NÚBIAI FÁRAÓK ÉS PIRAMISOK NYOMÁBAN

1. nap Budapest – Kartúm  

Indulás Budapestről 13:50-kor a Turkish Airlines járatával, 16:55-kor érkezés Isztambulba. 20:10-kor tovább utazás, 23:25-kor érkezés Kartúmba, transzfer a szállodába. (Khartum Plaza Hotel)

2. nap  Szudán fővárosa: Kartúm – Omdurmán 

A nap folyamán megismerkedhetünk az ország nyüzsgő szívével, Kartúmmal, amelyet a Kék-, és a Fehér Nílus találkozásánál alapítottak 1821-ben az egyiptomi hadsereg helyőrségeként. A település a 19.sz. végén, az angol terveknek megfelelően igazi koloniális központtá épült ki, ahol ma az elővárosokkal együtt mintegy 8 millió ember él. Délelőtt a Nemzeti Múzeum modern épületében kezdjük a napot. Látni fogjuk a Kerma királysági műhelyek közel 4000 éves kézműves remekeit, az egyiptomi uralkodóknak az elöntött Alsó-Núbiából kimentett kőtemplomait, valamint Núbia fekete fáraóinak monumentális szobrait. A Faraszból származó csodás keresztény falfreskók segítségével az ország keresztény évszázadainak művészetébe is bepillanthatunk. A Néprajzi Múzeum gyűjteményében betekintést kapunk annak a hatalmas országnak a kápráztatóan színes hagyományaiba, ahol mintegy 400 különböző nyelvet és dialektust beszélő közel 600 népcsoport él együtt. Délután kirándulást teszünk Kartúmnak a Fehér-Nílus túlpartján fekvő ikervárosába, Omdurmánba, ahol meglátogatjuk az 1881-1898 közötti Angol-Egyiptomi kormányzat ellen vezetett felkelés vezéralakjának, az egykori messiásként tisztelt Muhammad Ahmad al-Mahdi-nak sírját és felkeressük a város híres bazársorát, a szukhot. Sőt, egy kulturális különlegességnek, a dervisek rítusának is szemtanúi leszünk ezen a napon. Este visszatérés a szálláshelyre.

3. nap Bajuda-sivatag – Ó-Dongola 

Hajnalban megkezdjük mintegy 350 km-es utazásunkat északra a hatalmas Bajuda-sivatagon át Núbia szívébe. A Níluson a 4. zuhatag közelében átkelve ellátogatunk a Makuria királyság egykori fővárosába, ahol a Kr. u. 6. sz-tól egészen a 14. századig keresztény királyok uralkodtak. A sivatag szélén álló rommezőn megtekintjük a trónterem épületét, valamint a templomok és kolostorok romjait. Este szállás Dongola modern városában. (Qasr Aldiyafa Hotel)

4. nap  Fáraók városai és templomai – Szoleb

Reggel folytatjuk utunkat észak felé, a Nílus nyugati partján, az apró núbiai falvak között. Szeszebiben érintjük Ehnaton, az eretnek egyiptomi fáraó Núbiában alapított városát és templomát. A naplementét már Szolebben, az Amun templom oszlopai között nézzük meg, melyet Ehnaton apja, III. Amenhotep építtetett 3300 évvel ezelőtt. Az éjszakát Szolebben, egy tradícionális núbiai vendégházban töltjük, amelynek belső udvaráról megcsodálhatjuk a szikrázóan csillagos, fényszennyezés mentes afrikai égboltot. Núbiai napjaink során egy ízben részt veszünk egy tradicionális kenyérsütésen, és kávé készítésen is, mindkettőt meg is kóstolhatjuk majd. 

5. nap  Núbia szívében – Hieroglifák, templomok, szigetek

A reggeli fényben Dzsebel Dosha festői hegyét ejtjük útba, ahol III. Thotmesz , a nagy hódító fáraó Nílus-parti sziklaszirtbe vésett kápolnája mellett számtalan hieroglif felirat olvasható. visszatérünk Szeszeszibe, ahol III. Amenhotep feleségének, Tije királynőnek a templomát látogatjuk meg. A délután folyamán csónaktúra keretében felkeressük Szai szigetét, ahol a hódító egyiptomi fáraók korától kezdve számos erődítmény, település, pogány és keresztény templom épült. Este visszatérünk Szolebbe, az estét tradicionális núbiai vacsorával zárjuk.

6. nap   Zuhatagok, kőfejtők, sziklarajzok - Tombosz 

A nap folyamán Núbia egyik legfestőibb vidékén, a Nílus keleti partján utazunk. Megnézzük a 3. zuhatagot, ahol a núbiai homokkő alól előbukkanó gránitrétegek számos kis szigettel szabdalják szét a folyó útját. Utunk során megállunk Szebunál, ahol őskori sziklarajzokat láthatunk, majd Tomboszban, a núbiai királyok kőfejtőjében nézzük meg a fekete fáraók befejezetlen szobrait. Az éjszakát Tomboszban töltjük, egy tradicionális núbiai vendégházban.

7. nap   Kerma – az afrikai királyok városa

Délelőtt Kermát, az ősi rézkori, núbiai civilizáció fővárosát látogatjuk meg. Kerma királyai uralták a Belső-Afrikából a Földközi-tenger felé irányuló luxuscikkek (elefántcsont, különleges fafajták, állatbőrök, drágakövek, fűszerek, gyógynövények) kereskedelmét a Kr. e. 2. évezred elején. A régészeti parkban megnézzük az afrikai uralkodók különleges kerek tanácskozótermeit. A hatalmas és rejtélyes, agyagból épült templom (defufa) tetején állva padig kirajzolódik előttünk az ősi város alaprajza. Ez az a város, amely az egyiptomi hódítás után, majd a fekete fáraók korában is fontos kultuszközpont maradt, és ahol 2002-ben a svájci ásatások során 7 összetört, de gyönyörűen összeilleszthető királyszobor is előkerült, amelyek az újonnan épült múzeum legbecsesebb kincsei. Este visszatérünk szállásunkra, Tomboszba.

  

8. nap  Úton Napata felé – Karima 

Délelőtt eljutunk Kavrába, amely a núbiai fáraók egyik legfontosabb városa volt, itt a homok fútta templomfalak között felidézzük Taharka és utódai történetét. Délutánra megpillantjuk Dzsebel Barkalt, a napatai Amun isten szent hegyét, és elfoglaljuk szállásunkat az ókori Napata város mellé épült Karimában. Az alkonyi fényekben megmásszuk ezt a fantasztikus sziklatömböt, és a naplementét a hegy tetejéről tekintjük meg, ahonnan páratlan panorámával tárul elénk a negyedik zuhatag vidéke.

9. nap   Kalandok Amun hegyének tövében - Napata

A reggeli napfényben megpillantjuk a Dzsebel Barkal tövében épült, az UNESCO világörökségi helyszínek közé tartozó Napatát, ahol az Újbirodalom fáraóinak korától kezdve, a fekete fáraókon át számtalan uralkodó hagyta ott keze nyomát. A templomok és paloták romjainak megtekintése után felkeressük a núbiai uralkodók északi sírhelyeit, először el-Kurruban ereszkedünk le a föld alá, ahol az Egyiptomot is uraló Tanutamani király valamint Qalhata királyné festett sírkamráját is bejárjuk. Az éjszakát Karimában, a núbiai vendégházban töltjük.

10. nap   Piramisok és szerzetesek a sivatagban 

Reggel ellátogatunk Núri piramis mezejére, ahol a núbiai származású egyiptomi 25. dinasztia nagy uralkodójának, Taharkának a sírját is megnézzük. Ezután útra kelünk a Bajuda –sivatagba, hogy megtekintsük Deir el- Gazhalit, a Nílus völytől 15 km-re, a sivatagban épült kolostort, ahol a Mukria királyai által alapított monostorban a 9 – 11. sz. között nagy létszámú szerzetes közösség élhetett. Az éjszakát már az UNESCO világörökség között nyilvántartott meroéi piramisok közelében, a Raidan Tourist Village-ben töltjük.

11. nap   A szavannák fáraóinak nyomában: Meroé – Naga – Muszawarat esz-Szufra - Kartúm

A reggeli napfényben megcsodáljuk Afrika legnagyobb piramismezőjét, ahol a Kr. e. 3. és a Kr. u. 4. sz. között a núbiai uralkodók jó része temetkezett. A gazdagon díszített piramiskápolnák és tűhegyes gúlák megtekintése után meglátogatjuk a város és az Amun templom romjait is. Ezután kelet felé, a Dzsezira hegyes-dombos pusztái felé vesszük az irányt, ahol a Meroé-korszak két pompázatos városát látogatjuk meg. Nagában Amun és Apedamak oroszlánisten szentélyei mellett láthatjuk a hellenisztikus stílusban emelt kioszkot, amely jól mutatja a meroéi művészet és a mediterrán világ kapcsolatát. Apedamak templomának domborműveiről pedig képet kapunk Meroé királynőinek és királyainak pompás viseletéről. Innen Muszawarat esz-Szufra felé indulunk, ahol a szavanna hatalmas palotaegyüttesét látogatjuk meg, a díszes oszlopok között elefánt ábrázolást és az ókori zarándokok feliratait is láthatjuk. Este visszatérünk Kartúmba, utazás a repülőtérre.

12. nap  Kartúm – Budapest

Kartúmból visszaindulás 00:20-kor a Turkish Airlines járatával, 05:35-kor érkezés Isztambulba, onnan11:55-kor tovább utazás, érkezés Budapestre 12:55-kor.

Ország

Szudán

Következő időpont

2019. február 21. -

2019. március 04.

Jelentkezési határidő: 2019. január 21.
Időtartam

12 nap / 10 éjszaka

Létszám

HAMAROSAN INDULUNK!!!

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése

Bezár