Szudán: a szavannák fáraóinak nyomában

Program

Aki még nem járt Szudánban, nem tudja, mi a valódi vendégszeretet! Úti célunk Szudán északi és középső békés, vendégszerető és gyönyörű része. Az ősi Núbiába vezető út során sivatagokon átkelve végig járjuk az ország legszebb kulturális helyszíneit, érintünk ősi városokat, hatalmas és szinte érintetlen piramismezőket, ahol távol a turisták tömegétől igazi felfedezőnek érezheti magát az utazó. A Nílus menti apró falvak festett házai között az ember szinte visszalép az időben, ahol a pálmaligetek között csak a vízpumpák és egy-egy háziállat hangja töri meg a természet nyugalmát. Túravezetőnk régész, Núbia és a szudáni civilizációk szakértője, hitelesen mutatja be e vidék páratlanul gazdag hagyományait, múltját és jelenét.

FIGYELEM! Ez a túra nagyfokú rugalmasságot, igazi felfedezői vénát kíván meg utasainktól! Olyan helyeken fogunk barangolni, ahol valódi utazók, felfedezők leszünk, ahol nem nagyon találkozunk más utazókkal, ahol nem kell sorba állni egy-egy piramismezőnél. Ugyanakkor Szudán, ez a turisztikai gyöngyszem még szolgáltatói színvonalát tekintve csiszolatlan gyémánt, a szállosok közt - bár mindegyik biztonságos, és tiszta- vannak egyszerű berendezésű, felszereltségű szobák is. Bőséges és tartalmas étkeztetésünkről saját szakács gondoskodik, mivel Khartoumot és a nagyobb városokat leszámítva, éttermek sincsenek kiépítve az itiner mentén. A szállások és a szervezés részleteiről ide kattintva tudhat meg mindent! 

Élje át előző túránk élményeit! Olvassa el Dr. Lassányi Gábor Szudán-szakértő régész fényképes élménybeszámolónkat ide kattintva!  

Nézze meg Lantai-Csont Gergely díjnyertes fotográfus szudáni válogatását!

Áttekintő program:

1. nap - 2020. február 6. : Indulás Budapestről – Kartúm
2. nap - 2020. február 7.:  Szudán fővárosa: Kartúm – Omdurmán 
3. nap - 2020. február 8.: Bajuda-sivatag – Ó-Dongola 
4. nap - 2020. február 9.: Kerma – az afrikai királyok városa
5. nap - 2020. február 10.: Napata – Kalandok Amun hegyének tövében
6. nap - 2020. február 11.: Piramisok és szerzetesek a sivatagban 
7. nap - 2020. február 12.:Meroé – egy királyi főváros
8. nap - 2020. február 13.: A szavannák fáraóinak nyomában: Naga – Muszawarat esz-Szufra - Kartúm
9. nap - 2020.február 14..: Kartúm - a két Nílus találkozása és nuba birkózás
10. nap - 2020. február 15.: Búcsú Szudántól, visszautazás Budapestre

: Szudán: A szavannák fáraóinak nyomában

1. nap: Budapest – Kartúm

Indulás a Turkish Airlines járatával 13:35-kor, érkezés Isztambulba 17:35. Továbbindulás 21:35-kor, érkezés Khartoumba 00:50-kor 2020. február 7.-én,  transzfer a szállodába. (Khartum Plaza Hotel)

2. nap: Szudán fővárosa: Kartúm – Omdurmán

A nap folyamán megismerkedhetünk az ország nyüzsgő szívével, Kartúmmal, amelyet a Kék-, és a Fehér Nílus találkozásánál alapítottak 1821-ben az egyiptomi hadsereg helyőrségeként. A település a 19.sz. végén, az angol terveknek megfelelően igazi koloniális központtá épült ki, ahol ma az elővárosokkal együtt mintegy 8 millió ember él. Délelőtt a Nemzeti Múzeum modern épületében kezdjük a napot. Látni fogjuk a Kerma királysági műhelyek közel 4000 éves kézműves remekeit, az egyiptomi uralkodóknak az elöntött Alsó-Núbiából kimentett kőtemplomait, valamint Núbia fekete fáraóinak monumentális szobrait. A Faraszból származó csodás keresztény falfreskók segítségével az ország keresztény évszázadainak művészetébe is bepillanthatunk. Délután kirándulást teszünk Kartúmnak a Fehér-Nílus túlpartján fekvő ikervárosába, Omdurmánba, ahol meglátogatjuk az 1881-1898 közötti Angol-Egyiptomi kormányzat ellen vezetett felkelés vezéralakjának, az egykori messiásként tisztelt Muhammad Ahmad al-Mahdi-nak sírját és felkeressük a város híres bazársorát, a szukhot. Sőt, egy kulturális különlegességnek, a dervisek rítusának is szemtanúi leszünk ezen a napon. Este visszatérés a szálláshelyre.

3. nap: Bajuda-sivatag – Ó-Dongola

Hajnalban megkezdjük mintegy 350 km-es utazásunkat északra a hatalmas Bajuda-sivatagon át Núbia szívébe. A Níluson a 4. zuhatag közelében átkelve ellátogatunk a Makuria királyság egykori fővárosába, ahol a Kr. u. 6. sz-tól egészen a 14. századig keresztény királyok uralkodtak. A sivatag szélén álló rommezőn megtekintjük a trónterem épületét, valamint a templomok és kolostorok romjait. Este szállás Dongola modern városában. (Taharqa Hotel)

4. nap: Kerma – az afrikai királyok városa

Délelőtt Kermát, az ősi rézkori, núbiai civilizáció fővárosát látogatjuk meg. Kerma királyai uralták a Belső-Afrikából a Földközi-tenger felé irányuló luxuscikkek (elefántcsont, különleges fafajták, állatbőrök, drágakövek, fűszerek, gyógynövények) kereskedelmét a Kr. e. 2. évezred elején. A régészeti parkban megnézzük az afrikai uralkodók különleges kerek tanácskozótermeit. A hatalmas és rejtélyes, agyagból épült templom (defufa) tetején állva padig kirajzolódik előttünk az ősi város alaprajza. Ez az a város, amely az egyiptomi hódítás után, majd a fekete fáraók korában is fontos kultuszközpont maradt, és ahol 2002-ben a svájci ásatások során 7 összetört, de gyönyörűen összeilleszthető királyszobor is előkerült, amelyek az újonnan épült múzeum legbecsesebb kincsei. Az ebédet Kerma piacán költjük el.

Ebéd után eljutunk Kavrába, amely a núbiai fáraók egyik legfontosabb városa volt, itt a homok fútta templomfalak között felidézzük Taharka és utódai történetét. Este visszatérünk szállásunkra, Dongolába.

5. nap: Napata- Kalandok Amun hegyének tövében 

A napfelkelte után hosszú sivatagi utat követve megpillantjuk Dzsebel Barkalt, a napatai Amun isten szent hegyét, és elfoglaljuk szállásunkat az ókori Napata város mellé épült Karimában. Délután felkeressük a núbiai uralkodók északi sírhelyeit el-Kurruban ereszkedünk le a föld alá, ahol az Egyiptomot is uraló Tanutamani király festett sírkamráját is bejárjuk. Ezek után megtekintjük a Kőerdőt el-Kurru közelében, ahol a sivatagban hatalmas megkövesedett fatörzsek hevernek. Az alkonyi fényekben megmásszuk Dzsebel Barkal sziklatömbjét, és a naplementét a hegy tetejéről tekintjük meg, ahonnan páratlan panorámával tárul elénk a negyedik zuhatag vidéke. Az éjszakát Karimában, a núbiai vendégházban töltjük.

6. nap: Piramisok és szerzetesek a sivatagban 

A reggeli napfényben megpillantjuk a Dzsebel Barkal tövében épült, az UNESCO világörökségi helyszínek közé tartozó Napatát, ahol az Újbirodalom fáraóinak korától kezdve, a fekete fáraókon át számtalan uralkodó hagyta ott keze nyomát. A templomok és paloták romjainak megtekintése után ellátogatunk Núri piramis mezejére, ahol a núbiai származású egyiptomi 25. dinasztia nagy uralkodójának, Taharkának a sírját is megnézzük. Ezután útra kelünk a Bajuda–sivatagba, hogy megtekintsük Deir el- Gazhalit, a Nílus völgytől 15 km-re, a sivatagban épült kolostort, ahol a Mukria királyai által alapított monostorban a 9 – 11. sz. között nagy létszámú szerzetes közösség élhetett. Az éjszakát Karimában, a núbiai vendégházban töltjük.

7. nap: Meroé- egy királyi főváros 

Reggeli után útra kelünk a Bajuda–sivatagba, hogy délre hosszú utazás után délutánra megérkezzünk Meroé romvárosához. Itt megtekintjük a fallal körülvett királyi palotanegyedet, és a víziszentélyt, valamint az Amun templom romjait is.  Az esti napfényben megcsodáljuk Afrika legnagyobb piramismezőjét, ahol a Kr. e. 3. és a Kr. u. 4. sz. között a núbiai uralkodók jó része temetkezett. A napot a gazdagon díszített piramiskápolnák és tűhegyes gúlák megtekintésével zárjuk. Az éjszakát már az UNESCO világörökség között nyilvántartott meroéi piramisok közelében, a Raidan Tourist Village-ben töltjük.

8. nap: A szavannák fáraóinak nyomában: Naga – Muszawarat esz-Szufra - Kartúm

Reggeli után kelet felé, a Dzsezira hegyes-dombos pusztái felé vesszük az irányt, ahol a Meroé-korszak két pompázatos városát látogatjuk meg. Nagában Amun és Apedamak oroszlánisten szentélyei mellett láthatjuk a hellenisztikus stílusban emelt kioszkot, amely jól mutatja a meroéi művészet és a mediterrán világ kapcsolatát. Apedamak templomának domborműveiről pedig képet kapunk Meroé királynőinek és királyainak pompás viseletéről. Innen Muszawarat esz-Szufra felé indulunk, ahol a szavanna hatalmas palotaegyüttesét látogatjuk meg, a díszes oszlopok között elefánt ábrázolást és az ókori zarándokok feliratait is láthatjuk. Este visszatérünk Kartúmba, utazás a repülőtérre.

9. nap: Kartúm – A két Nílus találkozás és Nuba birkózók

A nap folyamán Nílus csónakkiránduláson veszünk részt a Kék és Fehér Nílus találkozásánál, sétát teszünk Kartúm nyüzsgő piacain, és belvárosában és ellátogatunk egy olyan helyre, ahol déli kézművesek árulják kézműves termékeiket. A délután ellátogatunk Észak-Kartúmba, ahol Szudán délnyugati részéről származó nuba törzs látványos tradicionális birkózó mérkőzéseit csodálhatjuk meg. Vacsora, transzfer a reptérre a késő esti órákban. 

10. nap: Búcsú Szudántól- Kartúm- Budapest

Kartúmból visszaindulás 01:45-kor a Turkish Airlines járatával, 07:10-kor érkezés Isztambulba, onnan 12:35-kor tovább utazás, érkezés Budapestre 12:40- kor.

Ország

Szudán

Következő időpont

2020. február 06. -

2020. február 15.

Jelentkezési határidő: 2020. december 20.
Időtartam

10 nap/ 9 éj

Létszám

6 főtől

Rólunk mondták

Csodálatos szudáni utunk véleménykérő lapjához csatolnám,hogy nagyon remekül felépített,felejthetetlen,élményben volt részünk.Kisérőinkkedvesek,figyelmesek voltak.Szakácsunk új izekkel ismertetett meg bennünket.A táj,a sivatag sokszínűsége,sokfélesége lenyűgözött.Gábor lelkes,szakszerű,mindenre kiterjedő magyarázatai,minket is amatőr régésszé,felfedezővé tett. - D. Marica

Bár vegán vagyok, én magam részéről az étkezéssel nagyon meg voltam elégedve, a szakács jól főzött. Lassányi Gábor nagy lexikális tudással bíró régész, még a hieroglifákat is ki tudta olvasni! Nekem nagyon tetszett az út! - V. Judit

Nagyon tetszett, hogy kis csoporttal utaztunk. Köszönjük és további sikeres utakat kívánunk! - Katalin és Gergely

Nagyon tetszett a programok összeállítása, szuper a helyiek problémamegoldása, kedvessége. - Név nélkül- 2019 márciusi túra

Nagyon tetszett az út, rengeteget fotóztam, valahova kétszer is visszamentem a szép fényekért, annyira lehengerlő volt a látvány. A csoportkísérőnk, Gábor rendkívül szimpatikus, nagytudású, látszik, hogy nagyon ismeri a helyi kultúrát, nagyon tiszteli a helyieket. Rengeteg mindent megtudtunk, én mondjuk egy piramisért a világ másik felébe is elutazok, de az, hogy volt olyan sírkamra, amit csak miattunk, nekünk nyitottak ki, nagyon izgalmas volt! A dervisek tánca is nagyon tetszett, autentikus volt. - S. György

Nagyon szeretem ezt a kultúrát, rendkívül barátságos, vendégszerető embereknek ismertem meg a szudániakat. - L. Gábor

Szeretném megköszönni az út nyújtotta gazdag, felejthetetlen élményt. Minden flottul, profin ment. - V. Mária

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése

Bezár