Társoldalak: www.afrikaexpo.hu | www.balletcamara.com youtube | facebook | English website

Rólunk

Valódi utazások az igazi Afrikában
 
 
„Mi annak örülünk, ha utasaink elégedettek szolgáltatásainkkal, és leginkább, ha megszeretik Afrikát és vágynak visszatérni az afrikai kontinensre.”
Szilasi Ildikó Hermina Afrika-szakértő, alapító-ügyvezető
Történetünk dióhéjban 
 
2004 óta járom Afrika-tájait, ahol 23 országot ismertem meg. Kongóban három, Szenegálban egy évet töltöttem. Két könyvet írtam és több tucat tanulmányt publikáltam a déli kontinensről. A turisztikai, kulturális és külpolitikai rádió-és tv műsorok visszatérő vendége vagyok. Egyik barátom 2012-ben szegezte hozzám a kérdést: Ildikó, miért mindig csak írsz és mesélsz Afrikáról? Mikor mutatod meg nekünk végre Afrikát, a Te Afrikádat? Fél évvel később már a Gungu Fesztivál felé robogtunk a Kongói Demokratikus Köztársaságban hat utastársammal. Nagyszerű, építő, és pozitív élmény volt. Számukra, számomra és a helyiek számára egyaránt. Egy évvel később megalapítottam az irodát.
 
Irodánkról
Afrika-szakértő utazási irodánk privát és csoportos utakat kínál Afrika számos országába, például Szenegálba, Tanzániába, Madagaszkár-szigetére biztonságosan, szervezetten, elérhető áron. Irodánk 2013-ban alapult meg, de 2007-től rendelkezünk utazásszervezői tapasztalattal. Kezdetben újságírókat, tv-stábokat kalauzoltunk el a déli kontinensre, majd tudományos – ismeretterjesztő expedíciókat szerveztünk. Végül utaztatással kezdtünk el foglalkozni. Az év egy részében Magyarországról érdi irodánkból, egy másik részében Dakarból, Szenegál fővárosából működünk. 
 
 
Rólunk írták vagy mi írtuk Afrikáról
 
Az elmúlt 10 évben több tucat cikk, rádió interjú és riport készült rólunk különböző afrikai témákban, illetve mi is több tucat cikket publikáltunk Afrikáról. Az alábbiakban néhány főbb referenciát emeltünk ki, a teljes sajtólista itt tekinthető meg. 
 
Útitárs- Teranga. 50 percben Szenegálról Szilasi Ildikóval, Abdoul Camarával(2015 szeptember).
A beszélgetés itt hallgatható meg.
 
Bódy Gergő meghívására a Klubrádióban közel 10 alkalommal beszéltünk már Afrika különböző országairól. Legutóbbi témánk (2015 szeptember) Szenegál volt,  meglepetés vendégünk pedig Abdoul Camara szenegáli táncművész volt a stúdióban. A beszélgetés első része itt , második része pedig itt hallgatható meg. 
 
Egy elszánt és érdeklődő nő kalandjai Afrikában. Riport Szilasi Ildikó Afrika-szakértővel, az Utazz Afrikába Utazási Iroda alapítójával utazásról, afrikai kultúrákról, és érdekességekről. Origo Utazási Oldal (2015 február 25). A cikk itt tekinthető meg.  
 
Irány Afrika! Szilasi Ildikó 31 perces videó-előadása Budapesten, a Vírus-esten a kulturális turizmusról Afrikában (2015 március). A videó itt tekinthető meg. 
 
Adatok
Legfontosabb dokumentumok
 
Szilasi Ildikó Hermina - Alapító-ügyvezető, Afrika-szakértő
 
Szilasi Ildikó Hermina Afrika-szakértő, közgazdász, antropológus, Magyarország Tiszteletbeli Külgazdasági Tanácsosa Szenegálban. 2002 óta foglalkozik Afrikával, 2004 óta 23 afrikai országban járt és dolgozott. Kongóban három, Szenegálban egy évet töltött el. Utóbbiban alapított családot is. Férje, Abdoul Camara a szenegáli Nemzeti Színház kitűnő táncművésze. Expedíciót szervezett 2009-ben Torday Emil nyomában Kongóba, 2012-ben Magyar László nyomában Angolába és Kongóba. Az Afrika Expo és Vásár www.afrikaexpo.hu alapítója, a Kultúrafrika Alapítvány Kuratóriumi Elnöke, a Magyar - Afrika Társaság  tagja. Két könyve (Kongó- Torday Emil nyomában; Háború Gyermekei) és több tucat publikációja jelent meg Afrikáról. Angolul és franciául felsőfokon, spanyolul középfokon beszél, Kongóban lingalául, Szenegálban woloful érteti meg magát. 
 
Szilasi Ildikóról írták:
  • Kimpokói Lincsi, Népszabadság. A portré itt olvasható. 
  • Veiszer Alindával a Záróra című műsorban. A videó itt tekinthető meg. 
  • Szellemi kulturális örökségek Ghánában és Burkina Fasóban- Szilasi Ildikó előadása a Debreceni Egyetemen, a Hatvani István Szakkollégiumban. A videó itt tekinthető meg. 
  • Révay András újságíró Szilasi Ildikóról: "Nem turisták, sokkal inkább utazók, akik vele tartanak. Valójában kulturális mélymerülésnek nevezhető minden egyes út. Ha megérkeznek egy rendezvényre, vallási szertartásra, ott a középpontban foglalhatnak helyet a csoportjának tagjai. Az utazás alatt nem olyan, mint más idege nvezető. Az e
  • gész napját a társasággal tölti. Részt vesznek a helyiek mindennapi életében, úgy viselkednek, úgy öltöznek, azt eszik, mint ők. A csoport megjelenése fontos az ott élők számára is, mert nekik megélhetést jelent. Olykor az egyetlen munkalehetőséget. Hálásak, mert látják: érdeklődést mutatunk hagyományos kultúrájuk iránt. Ez egyben serkeni is őket az őseiktől örököltek megőrzésére.
Segítőink Szenegálban
 
Ahhoz, hogy egy út nagyszerű élmény legyen, nagyon sok helyi ember közreműködése is szükséges. Olyan kiváló emberek ők, akik tárt karokkal várnak minket, és bepillantást engednek kultúrájuk legbelső bugyraiba, beengednek otthonaikba, ünnepeikre. Nélkülük az útjaink nem lennének ennyire sikeresek, utastársaink pedig kevesebb olyan élménnyel gazdagodnának, melyek tényleg egy egész életre szólnak. 
 
 
Abdoul Camara a szenegáli Nemzeti Színház táncosa és a Camara Társulat művészeti vezetője, koreográfusa. Kivételes tánctehetség. 7 éves kora óta táncol, 11 éves kora óta turnézik. Járt már Kínában, Indiában, Tunéziában, sőt Magyarországon is a Sziget Fesztivál, a Debreceni Virágkarnevál, és az Afrika Expovendégművészeként. Az ő jóvoltából bepillantást nyerhetünk Dakarban egy többgenerációs művészcsalád otthonába, mindennapjaiba. Elsajátíthatunk nyugat-afrikai táncokat, megismerkedhetünk a dzsembé dobbal is, továbbá részt vehetünk egy nagyszerű hangulatú hagyományőrző esten. Ha szívesen találkozna a Camara családdal, valamint általuk, nyugat-afrikai táncokkal és hangszerekkel, akkor tartson velünk Szenegálba. 
 
Paco - Szenegál, Mbour
 
Paco a szenegáliSaloum Delta Nemzeti Park és a serer kultúra jó ismerője, szabad bejárása van a legeldugottabb faluba is. A francia, a wolof és a serer mellett angolul is megérteti magát, spanyolul pedig felsőfokon beszél. Nagyon kedveli a magyarokat, mert segítőkész és érdeklődő embereknek ismerte meg őket.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vallási vezetők
                                                                                                  
A szenegáli iszlám legelterjedtebb ágát, Szenegál legfontosabb vallását, a muridizmust Ahmadou Bamba alapította. Megtisztelő, hogy a vallásalapító leszármazottai, az úgynevezett marabuk rendszeresen az otthonukba invitálják csoportjainkat, megvendégelnek minket.
 
 
 
 
 
 
 
 
Amdy Baye Fall - murid szerzetes
 
Amdy szerzetes, úgynevezett Baye Fall. A szenegáli iszlám legelterjedtebb ágának, az úgynevezett muridizmusnak hű követője, aki sokat segít nekünk abban, hogy a szent helyekre és a vallási vezetőkhöz eljussunk, illetve hogy a Baye Fall és a Szenegálban fontos murid kultúrában kiismerjük magunkat.
 
 
 
 
 
 
Balla Gaye birkózóedző
 
Balla Gaye egykori birkózóbajnokot Szenegál-szerte ismerik. A szenegáli fővárosban, Dakarban, a Ngediawaye negyedben irányít birkózóiskolát. Tanítványai közül számos élsportoló került ki, például Balla Gaye Junior. 2014 áprilisában irodánkat a birkózóiskola tiszteletbeli tagjává és támogatójává avatta.
 
 
 


Hírlevél

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:

Kapcsolat

Kérdése, kérése van? Hívjon bennünket vagy írjon nekünk!

Szilasi Ildikó Hermina
Afrika-szakértő, ügyvezető
+36205410757

www.utazzafrikaba.hu

Név:
E-mail:
Kérdés/megjegyzés:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket