Nagy körutazás Etiópiában

Program

Fotó: Lantai-Csont Gergely
Etiópia Afrika egyik kulturálisan legsokszínűbb országa. A keresztény illetve zsidó kultúra iránt érdeklődő utazók kedvelt helye. A történelmi túra a múltba repít bennünket, de a színes forgatag, a Jézus születését ünneplő Timket Fesztivál a mai Etiópia sokszínű, zsigeri kultúrájáról tesz tanúbizonyságot. Útjainkat az év bármely szakában, az Ön által választott időpontban, az Ön által megadott létszámra tervezzük meg, két főtől, angol idegenvezetéssel. Az alábbiakban bemutatunk egy általunk javasolt itinert, amelytől az Ön elképzelése, igénye szerint eltérhetünk. Etiópiai ajánlatkéréssel kapcsolatban lépjen velünk kapcsolatba.
 

0. nap: Irány Etiópia!

Indulás Bécsből az Ethiopian Airlines járatával. Bécs 22:50- 05:40 Addisz-Abeba (2018. szeptember 26.)

1. nap: Meskel Fesztivál: a Szent kereszt megtalálásának ünnepe Addisz Abebában

Egész napos városnézés Addis Abababan. Történelmi helyszínek, a Nemzeti Archeológiai Múzeum, ahol megnézzük az 1974-ben felfedezett “Lucy” 3,6 millió éve csontjait. Folytatjuk az Ethnológiai Múzeummal az Addisi Egyetemen (Hailé Selassié volt palotája), ahol az etióp törzsekkel ismerkedhetünk meg. A Szentháromság Katedrális megtekintése után a 3.000 méter magas Entoto hegyre megyünk, ahonnan panoráma nyílik a városra. Este Meskel fesztivál: a Szent kereszt megtalálásának ünnepe, az etióp ortodox egyház négy legnagyobb ünnepének egyike.
Szállás: Heyday Hotel (4*)
Wifi: van
 

2. nap: Utazás Bahir Darba

Korai reggeli után utazás Bahir Darba. Elhagyjuk az Entoto-hegyet, megállunk fotóstopra a Jemmal-völgynél. Továbbutazunk a Kék Nílus kanyonban - fantasztikus táj, többek szerint szebb, mint a Grand kanyon! Egész napos utazás.
Táv: 546 km
Szállás: Delano Hotel
Wifi: van

3. nap: Bahir Dar

Reggeli után Tiss Abay városkába megyünk a Kék-Nílus vízeséshez, a "Tűz Füstjéhez." Bár a víz nagy részét a helyi vízierőműhöz terelték, a vízesés még mindig szép látvány. A környező terület nagyon termékeny, az itt élő amharák gabonát, cirokot és teffet termelnek; a teff az etiópok nemzeti kenyerének, a glutén-mentes injerának az alapanyaga. Ebéd után hajózunk egyet a Tana tavon. 37 sziget van a tavon, ezekből 32-ön van kolostor vagy templom, jelentős történelmi építmény. Meglátogatjuk az Ura Kidane Mihiret kolostort, amely az egyik legjelentősebb és amelyben 16-18. századi ikonok vannak.
Szállás: Delano Hotel
Wifi: van
  
 

4. nap: Utazás Gondarba (UNESCO Világörökség)

Élvezd a festői utazást az ősi császárvásrosba a termékeny, széles völgyben. Gondar, az etióp Camelot, volt az Etióp császárság első fővárosa, amelyet 1632-ben a Fassilidas dinasztaa alapított. Gondarban közel egy tucat palota van, melyet a Fassilidák építtettek 236 év alatt. A város inkább európai, mint afrikai jellegű. Délután meglátogatjuk a Fasilidas Palotákat, majd a Debre Berham Selassie templomot, melynek belsejét csodálatos freskók, plafonját pedig 101 angyal képe ékesíti (nincs 2 egyforma arc!).
Szállás: Kino Hotel 
Wifi: van

5. nap: Utazás Debarkba – Simien Nemzeti Park (UNESCO Világörökség)

Utazás a Simien Nemzeti Parkon át, amely több, széles folyó által szabdalt fennsíkon terül el és több, 4.000 méter feletti hegycsúcsa van. A Simien Nemzeti Parkban élnek a híres, 1938-ban felfedezett dzseládapáviánok, amelyek jellemzője a mellkasukon található, élénk vörös háromszög alakú folt. Távoli, kéklő hegyek, színpompás növényzet, csipkés hegyormok, „feneketlen” völgyek, szakadékok, a 4620 m magas Ras Dashennel a láthatáron. Felejthetetlen élmény! Délután 3-4 órás gyalogtúra a hegyekben.
Szállás: Sona Hotel, Debark
Wifi: van
 
 
Fotó: Lantai-Csont Gergely

6. nap: Utazás Axumba

A Simien fantasztikus tájain haladunk a Tekeze folyó völgyének irányába. Ez a gyönyörű út a tengerszint feletti 3.100 méterről 1.500 méterre hoz le bennünket. Apró falvakon, haladunk át amelyek megbújnak a csúcsok között, ahol az emberek csodával határos módon élnek meg ezen a kegyetlen vidéken. Egész napos utazás!
Wifi: van

7. nap: Axum - városnézés (UNESCO Világörökség)

Egész napos program Axumban, az i.e. III. századtól az az i.sz. VIII. századig virágzott axumi civilizáció fővárosában. 98%-ban feltáratlan, félig eltemetett palotáinak romjaival, obeliszkjeivel és sírkamráival a Krisztus előtti Etiópia történelmének egyik legjelentősebb régészeti látnivalója. A legenda szerint Shába királynőjének i.e. X. századi székhelye, az etióp keresztény vallás központja, az etióp legenda szerint a frigyláda otthona, amely a Saint Mary of Zion templom mögött található komplexumban van elhelyezve. A 24 m magas, 150 tonna súlyú, Rómából 2005-ben „hazatért” obeliszket 2008. szeptemberében állították újra eredeti helyére! (St. Mary of Zion templom, Shába királynő fürdője, obeliszkek és sírkamrák, Gudit sztéle mező, Dungur – Shába királynő palotája, Kaleb és Gebre Meskel király sírkamrája, Ezana király köve).
Wifi: van

8. nap: Utazás Mekellébe

Átutazunk a történelmi Adwa városán, ahol a II. Menelik császár 1896-ban legyőzte az olaszokat és ezzel lerombolta az ország gyarmatosítására szövögetett álmaikat. Meglátogatjuk a 2500 éves Hold Templomot Yeha-ban, az Aba Aftse kolostort és a VI. században alapított Debre Damo kolostort („belépés” egy 25 m magas kötél megmászását követően csak férfiaknak). Ebéd után utazás Mekellébe, útközben Wukro Cherkos sziklatemplom megtekintése.
Szállás:
Wifi: van

9. nap: HamedEla (Ahmed Ela)

Reggeli után egész napos utazás Dalolba, a tengerszint alatt 116 méterre fekvő mélyföldre, az afrikai kontinens legmélyebb pontjára. A táj gyönyörű, a talaj a vöröstől a sárgáig bezárólag mindenféle színárnyalatú köszönhetően a talajból előtörő savas, ásványianyagban gazdag ásványvizeknek és forróvizű forrásoknak. Meglátogatjuk a sós vizű Asale tavat, amelyből a nomad afarok a sót bányásszák. Látni fogjuk (aki akarja ki is próbálhatja) a sóbányászat folyamatát, és a pihenő tevék százait, amelyekkel a sót Mekellébe szállítják. Éjszakára visszatérünk HamedEla-ba.
Szállás: kemping
Wifi: nincs

10. nap: HamedEla Dodom - Erta Ale

Kora reggel Dodomba utazunk. Kis pihenő után elkezdjük túránkat az Erta Ale vulkán kráteréhez. Csomagjainkat tevék hozzák! A csúcson letekinthetünk a világ egyetlen állandó láva tavára, miközben a nap alábukik a horizonton. Napfelkeltekor vissza túrázunk Dodomba.
Szállás: kemping
Wifi: nincs
 
 Fotók: Lantai-Csont Gergely

11. nap: Vissza Mekellébe

Visszatúrázunk az alaptáborba és visszatérünk Mekellébe (ha marad idő és kedv, Mekellében városnézés, iskolalátogatás).
Szállás:
Wifi: van

12. nap: Utazás Lalibelába

Ezen a napon egy nagyon hosszú, nagyon fárasztó, 460 km-es út áll előttünk, úttalan-utakon, amely a fantasztikus gigantikus magasságú hegyek és völgyek látványa miatt felejthetetlen élmény lesz! A Tigray tájon át élvezd a nyugodt utazást és tapasztald meg, hogy miért hívják Etiópiát a hegységben leggazdagabb afrikai országnak. Az Ashenge tónál az ország őshonos madárvilágát tekinthetjük meg egy madárles során. Meglátogatjuk a csodaszép Yemrehane Kristos templomot.
Wifi: van

13. nap: Lalibela - városnézés (UNESCO Világörökség)

Lalibela "Afrika Petrája", Etiópia első számú látnivalója, túránk egyik kulturális csúcspontja. 11 sziklába vájt templom megtekintése. Senki nem tudja, hogyan épültek: a legenda szerint építésüket Lalibela Királya isteni sugallatra kezdte meg és azt egy éjszaka folyamán angyalok fejezték be.
Wifi: van
  

14. nap: Utazás Hararba

Repülővel visszarepülünk Addis Ababa-ba és átszállunk a Dire Dawa-i járatra. Dire Dawaból Haraba utazunk dzsipekkel. Harar az északkelet-afrikai iszlám kultúrális központja. Az óvárosban 110 mecset és rengeteg szentély található. Este találkozás a hiéna emberrel.
Szállás: Wondeland Hotel
Wifi: van

15. nap: Harar - egész napos városnézés (UNESCO Világörökség)

Harar első osztályú kávéjáról és a XV. században épült 4 méter magas városfallal a "Jugollal" övezett óváros felderítése. Központja a Feres Magala tér, főbb épületei a Medhane Alem katedrális, Ras Mekonnen és Arthur Rimbaud háza, a 19. századi Jami mecset. Harar is iszlám 4. legszentebb városa, muszlim zarándokhely. A nemzeti harari mőzeum, Rimbaud házának, Ras Mekonnen ház (Haile Selassie császár apja), és egy tradicionális harari ház meglátogatása.
Szállás: Wondeland Hotel

16. nap: Harar - Dire Dawa-Addis Ababa - Shashemma

A kora reggeli járattal visszatérünk Addis Ababába. Megkezdjük utunkat délre a Hasadékvölgy tavai között. A Ziway tónál rövid pihenőt tartunk, megtekintjük a vízi madárvilágot, majd folytatjuk utunkat a barna vízű Langano tóhoz nyugodt partjaihoz; a körülötte fekvő magas szirttekről lélegzetelállító kilátás nyílik a tóra. Tegyünk egy romanitkus túrát a magas szirten fekvő bungallóinkról, az akáciák között a magas fűben sétáljunk le a tóhoz, keljünk át a folyón, amely egy kis vízezéssel teszi teljessé a békesség érzését. Pihenjük ki az elmúlt 2 hét fáradalmait egy kis fürdéssel, kenuzással, sétával a homokos parton.
Szállás: Haile Hotel
Wifi: van
 
Fotó: Lantai-Csont Gergely

17. nap: Utazás Arba Minchbe

Reggeli után látogatás az Awassa tónál, a helyi vízi madárvilág és halpiac meglátogatása. A tó partját követve érjük el Arba Minchet. Útközben megtekintjük az alaba törzs egyik faluját.
Szállás: Ezana Hotel
Wifi: van

18. nap: Túra Arba Minc körül

Négykerék meghajtású dzsippekbe szállunk, és a közeli dorze törzs faluját látogatjuk meg. Sétáljunk körbe a faluban, ismerkedjünk az emberekkel, nézzük meg méhkatárra emlékeztető otthonaikat. A dorzés híres szövőmesterek, gyönyörű kelméket vásárolhatunk. Ebéd után hajózás a Chamo tavon, amely madárvilágáról és hatalmas krokodiljairól híres.
Szállás: Ezana Hotel 
Wifi: van
Fotó: Lantai-Csont Gergely

19. nap: Utazás Jinkába

Meglátogatjuk a konzo törzs faluját, találkozhatunk (amennyiben otthon lesz) a konzók királyával. A konsók a nevezetes halottak - királyok, királynők, főnökök és nagy harcosok - emlékére készített sír fafaragásaikról, a wagákról híresek. A szobrokat a sír fölé, sokszor csoportba állítják, melléjük feleségük és legyőzött ellenfeleik kisebb képmásait állítják. A konzok mezőgazdasági termeléssel és nem fél-nomád, nomád állattenyésztéssel tarják fenn magukat. Teraszosan megművelt földjeik, melyeken napraforgót, gyümölcsöt, gabonaféléket, cirokot és gyapotot termelnek legendásan híresek (UNESCO Világörökség). A látogatást követően a Mago Nemzeti Park kapujába épült Jinkába utazunk.
Szállás: Orit hotel 
Wifi: van

20. nap: Jinka

Jinka a Dél-Omo zóna adminisztratív központja. Két világ találkozása, amelyben a vidéki és városi élet jellegzetességei ötvöződnek. Az egész régióban egyedül itt található bank, benzinkút és néhány elfogadhatónak titulált hotel és piacnapon messzi földről érkeznek ide a környező törzsek képviselői. A hegytetőre épített kis Dél-Omo Kutató Központ és Múzeumban kitűnő természetrajzi kiállítás látható a Dél-Omo területén élő népekről, szokásaikról. Reggel a Mago Nemzeti Park lakóit, a murszikat látogatjuk meg. A murszik inkább másik elnevezésükről „tányérajkúak” ismertek, mivel a nők egyre nagyobb és nagyobb agyagkorongokat raknak az alsó ajkukba. Ebéd után az ari törzs falujába teszünk látogatást.
Szállás: Orit Hotel
Wifi: van 

21. nap: Turmi (az Omo-völgye UNESCO Világörökség)

Egész napos utazás Dimekába, a hamerek földjére. A hamerek nemcsak csodaszép asszonyaikról, hanem erős, független, élettel teli szokásaikról, a férfivá avató bikaugratási szertartásukról ismertek. Asszonyaik a kagylókkal díszitett kecskebőr szoknyán túl ritkán húznak magukra más ruhadarabot. Turmi a kiindulópontja az Omo-folyóhoz, a geleb, karo törzsekhez.
Szállás: Turmi lodge
Wifi: van

22. nap: Turmi környéke (hamer, geleb, karo törzsek)

Az Omo-folyó partán épült Murulle-ba utazunk. A két fő törzs, amely a környéken él a hamer és a karo. A karók a testfestés mesterei. Agyagot és növényekből nyert festéket használnak az arc, mellkas, karok és lábak kifestése során. A gelebek a folyó túloldalán laknak (20 kilométerre vagyunk a kenyai határtól), a folyón fatörzsekből kivájt csónakokon kelünk át. Délután – ha szerencsések leszünk – bikaugrási szertartáson vehetünk részt, mely során a hamer törzs egyik ifját férfivá avatják.
Szállás: Turmi lodge
Wifi: van
 

23. nap: Vissza Arba Mincbe

A visszaúton meglátogatjuk az erbore törzset. Bár muzulmánok, de ez nem jelent akadályt a lányok számára, hogy felsőtestüket csak színes láncokkal takarják. Kiváló növénytermesztők, a környező törzseket is ők látják el gabonával.

24. nap: Visszautazás Addisz Abebába, majd Magyarországra

Hossahinán át visszautazunk Addiss Abebába. Útba ejtük a Tiyai sztéléket (UNESCO Világörökség). Addissban vacsoránkat egy tradicionális etióp étteremben költjük el. Visszaindulás Addisz-Abebából október 19. 23:45. Visszaérkezés Bécsbe 05:15-kor október 20.-án. 
 

Ország

Etiópia

Következő időpont

2018. szeptember 25. -

2018. október 20.

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 25.
Időtartam

25 nap

Létszám

8 főtől

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése

Bezár