Társoldalak: www.afrikaexpo.hu | www.balletcamara.com youtube | facebook | English website

Kongó és Gungu Fesztivál 2018

Ország: Democratic Republic of Congo
Következő időpont: 2018. július 03. - 14.
Időtartam: 12 nap/ 11 éj
Létszám: 6 főtől

Tudnivalók és árak

KÖLTSÉGEK
 
Részvételi díj:
 
Belépők,étkezések,egyéb
 
helyszínen fizetendő:
 
 Repülőjegy:
Összesen fizetendő: 
 3890  USD
600 USD
kb. 240.000 ft
(figyelem, a repülőjegy ár tájékoztató jellegű, a jelentkezés idejében változhat)
 
 
4490 USD + repülőjegy
 
Egyágyas felár: 435 USD/ fő, társítás lehetséges!
 
A részvételi díjak és az egyágyas felár forintban történő befizetése esetén a befizetés napján az OTP valuta eladási árfolyama az irányadó!
 
Javasolt költőpénz: kb. 200 USD/főtől.  Ajándékvásárlás, étel-és italfogyasztás, költőpénz.
 
Részvételi díj és belépők, étkezések és egyéb helyszínen fizetendő tartalmazza: összes transzfert, szállást 2 ágyas szobákban reggelivel és félpanziót a 4-7. napokon,  utazást bérelt kisbusszal és négykerék meghajtású terepjárókkal az út teljes ideje alatt,sofőrrel, útdíjakkal és üzemanyaggal, a parkok, múzeumok belépőit, az útleírásban részletezett összes programot, a fesztiválbelépőket, és engedélyeket, a sofőr és a helyi vezetők díjait, a magyar nyelvű szakértői idegenvezetést a kongói út teljes ideje alatt, a vízumot ügyintézéssel, a protokoll és escort költségeket, valamint a szervezést.
 
Részvételi díj és belépők, étkezések és egyéb helyszínen fizetendő nem tartalmazza: a további étkezéseket, az útleírásban nem részletezett programokat, a borravalókat, a Belgrádban beszerzendő vízumot, melynek díja ügyintézéssel 130 EUR/ fő, valamint a biztosítást, amely irodánkban is megköthető.
 
Útlemondási feltételek (ÁSZF alapján):
Ha az utas az utazás megkezdése előtti 60 napon belül, de az utazás megkezdésének napját megelőző legfeljebb 7 napokon belül a szerződéstől eláll, illetve hatósági elutasítás (útlevél, vízum) miatt nem vehet részt az utazáson, vagy a foglalást lényegesen módosítja, akkor a részvételi díj összegének alapján az alábbi kártalanítást kell bánatpénzként megfizetnie: -60 -35 napon kívül a részvételi díj 25%-a -35 -15. nap a részvételi díj 50%-a -14 -7. nap a részvételi díj 80%-a Az utazást megelőző 6-0 nap időtartamában történő visszalépés vagy módosítás esetén az utas a rész-vételi díj teljes egészét, azaz 100%-át fizeti meg bánatpénzként. A fizetendő bánatpénzt az utazzafrikaba.hu jogosult levonni az utasnak visszajáró részvételi díj összegéből. A szervező fenntartja magának a jogot a program visszamondására, ebben az esetben a teljes befizetett összeget visszatéríti.
 
Figyelem! Kongóba kötelező oltás a sárgalás elleni oltás (kb. 9000 ft), amelyet minimum indulás előtt 2 héttel meg kell kapni. Továbbá javasolt malária megelőzésére a Malarone gyógyszer szedése, amit az utazás előtt 1 nappal kell megkezdeni, és utazás után még 7 napig kell szedni, naponta egyszer. A szükséges 2 doboz Malarone tabletta ára kb. 22.000 Ft. 
 
Az utazás előtt az iroda egy alkalmas, 3 órás csoportos felkészítő beszélgetést továbbá telefonos/e-mailes rendelkezésre állást biztosít.
 
Közlekedés és szállás: Utazásunk teljes időtartama alatt jó állapotú autóbuszok és terepjárók állnak rendelkezésünkre, helyi sofőrökkel. Kipróbált szálláshelyeinken az Európában ismert csillagozott,szám szerinti besorolási rendszer nincs bevezetve. Szállásaink tiszták, biztonságosak, Kinshasát leszámítva többnyire egyszerű bútorokkal vannak berendezve. Kinshasában klíma, wifi biztosított, vidéken nem. Figyelem! Kongóban bármikor lehet áram és vízszolgáltatatás szünetelés. Ha a szállodákban elmegy az áram, az esetek többségében 10 percen belül generátorra kapcsolnak. Melegvíz az esetek többségében nincs a szállásokon. A szobák saját zuhanyzóval és wc-vel rendelkeznek. A szállások többségében jól felszerelt étterem, bár működik. Vidéken, a Gungu Fesztivál idején a szállás vagy helyi autentikus kunyhó mintájára épített szállás a fesztiváltáborban (külső wc, és trópusi zuhanyzó), vagy a helyi katolikus nővérek egyszerű vendégszobái. 
 
A túravezetőről:
Szilasi Ildikó Hermina Kongó-szakértő, doktorjelölt antropológus, Afrika-kutató, közgazdász. 2002 óta foglalkozik Afrika kulturális és társadalmi jelenségeivel, az Európai Unió és Afrika fejlesztéspolitikájával. 2004 óta 23 afrikai országban járt, kutatott. Kongóban több rövidebb utazás alkalmával összesen három évet töltött el 2004-2012, majd legutóbb 2015 nyrán. 2009-ben Torday Emil nyomában Kongóba, 2012-ben pedig Magyar László nyomában Angolába és Kongóba vezetett expedíciót. Kongóról két könyvet: a háború gyermekei (2008) és Kongó - Torday Emil nyomában (2012) és több tucat kulturális- ismeretterjesztő és tudományos cikket publikált.  Kongóban kedvenc programja a Gungu Fesztivál,  melyen eddig három alkalommal vett részt. Kongó című könyvében, és Torday nyomában Kongóban című kiállításában külön részt szentelt a színes fesztiválnak. A kiállítás a budapesti Néprajzi Múzeum és más magyarországi kiállítóhelyek után a Kinshasai Parlamentbe is visszajutott. A fesztivál fővédnökével, Anne Gizenga asszonnyal és Faso Mushingo úrral évek óta jó kapcsolatot ápol.  Angolul és franciául felső, spanyolul közép, lingalául alapfokon beszél. A Magyar- Afrika Társaság(www.ahu.hu) tagja, Az Afrika Expo és Vásár alapítója (www.afrikaexpo.hu), Szenegál Tiszteletbeli Külgazdsági Tanácsosa Magyarországon. 
 
Reptér
 
o Érdemes a bőröndöket befóliáztatni, esetleg lelakatolni, felcímezni
o Fullasztóan párás, meleg levegő fogad a repülőgépből kiszállva, amihez gyorsan hozzá-szokik a szervezet
o Repülőtéren (Ndjili, Kinshasa) úti okmány ellenőrzéshez sorbaállás, majd sárgalázoltás ellenőrzés következik. Érdemes ezt a két okmányt illetve az általában a beszállókártya hátsó oldalára ragasztott poggyászazonosítót már a repülőgépen előkészíteni. Pénzért, egyéb iratokért, főképp látványosan jobb nem kutatni a repülőtéren.
o A poggyászkiadónál figyelni kell az esetleges zsebesekre.
 
 
Város
o A Kongói Demokratikus Köztársaság a UNDP által közreadott Human Development Index (Emberi Fejlettségi Mutató) alapján 2011-ben a 187. volt, egyben utolsó. A la-kosság 70%-a a szegénységi küszöb alatt él, az átlagéletkor 48 életév. (A mutató a Magyarországnál 24-szer nagyobb méretű, kb. 70 milliós lakosságú ország egészét méri, az infrastrukturálisan nehezen megközelíthető helyeket is.) A helyiek attitűdjében ez némely aspektusban megmutatkozik, némely aspektusban nem.
o A VÁROSBAN FOKOZOTTAN FIGYELNI KELL A ZSEBTOLVAJOKRA! Érdemes fokozottan figyelni az értékekre, a háton hordott táskát lakattal zárni, az értékeket javasolt ruházat alatt hordható, nyakba akasztható vagy derékra szerelhető titok pénztárcában tartani.
o Városban vannak kéregető gyerekek, utcagyerekek, úgynevezett ’shégék’ jó, ha van kéznél apróbb ajándék: öngyújtó, toll, kisméretű szappan, aprópénz. Helyzete válogatja, hogy mikor, hogy érdemes adni.
o Van katonai és rendőri jelenlét a városban és vidéken egyaránt.
 
 
Pénz
o Az útra USD-t érdemes hozni (az EUR-t rosszul váltják), készpénzben, 2002-nél régebbi (nagyfejű) bankjegyeken, lehetőleg vegyesen kis- és nagy címletekben (Legyen benne 10,20,50 USD-s is) Elrongyolódott, tépett szélű bankjegyeket nem fogadnak, el vagy nagyon rosszul váltanak! Érdemes a költőpénz nagy részét vagy egészét kész-pénzben hozni, mivel kevés ATM működik Kinshasában és azok sem megbízhatóak.
o A KDK hivatalos pénzneme a kongói frank.
o Ajándéktárgyak vásárlására Kinshasában, többek között a Bikeko Piacon lesz lehetőség: kézműves termékek, festmények, dísztárgyak, afrikai textíliák, alkudni illik, szokás és érdemes
 
 
Fényképezés
o FÉNYKÉPEZNI A KATONATÁBOROK, a REPÜLŐGÉP és a KONGÓ folyó közelében (amely határövezetnek számít) tilos (ez a Kongó folyó torkolatvidékénél kifejezetten kényes). Fényképezésnél mindig körül kell tekinteni, hogy nincs-e a közelben, katona vagy rendőr. A fényképezés ugyan nem engedélyköteles tevékenység, de a rosszul fizetett hatóságiak mindig keresik az alkalmat, hogy belekössenek az emberekbe, egy kis pénz reményében.
 
 
Kultúra
o A mindennapi kultúra merőben más, ahogy az ottaniak idő- és térhasználata, attitűdjei, ízlésvilága. Fontos a türelem, a tolerancia, a tiszteletteljes viselkedés az empátia és az alázat. Ez a Tata Honda szektásoknál fokozottan igaz! Figyelni kell arra, hogy attitűd-jeinkben ha valami nagyon furcsát, tőlünk szokatlan észlelünk, ne mutassuk ki sértő módon. ( Bár a magyar nyelvet nyilvánvalóan a helyiek nem értik, a gesztusokból, hangszínből, attitűdből nagyon jól olvasnak. A non-verbális kommunikáció szerepe elzárt közösségekben felerősödik.)
o Köszöntés: vagy kézfogás, vagy a homlokok egymás ellentétes irányú összeérintése 4 alkalommal (férfi-férfi között, barátságos) vagy három puszi (nők-nők között)
o A legelterjedtebb kongói nyelvjárás a lingala. Lingala nyelven a fehér szó jelentése: mundele. Azok, akik jártak iskolába folyékonyan beszélik a francia nyelvet, amely államnyelv is egyben. Angolt kevesebben beszélik, főként vidéken.
o Az európai jelenlétét élénk figyelem követi, városban és vidéken egyaránt.
o Jellemző a tiszteletteljes távolságtartás. Az európaiakhoz való hozzáállás inkább pozi-tív, mint negatív. Individuális, negatív esetek előfordulhatnak.
o Étellel, üdítővel ha megkínálnak, illik elfogadni, megkóstolni. Valószínűleg olyan he-lyeken fogunk megfordulni, ahol ezt meg lehet tenni.
o Ételek: fufu (manióka- és kukoricalisztből készült, puliszkaszerű étel, a kongóiak mindennapi kenyere) , szószokkal (pl. mogyorós gomba, zöldségszósz, paradicsomos bab), különféle zöldségekből készült sóska szerű étel pl. a maniókalevélből készült pondu. Különböző füstölt és főtt halak, csirke. Rizs, krumpli, sült banán, gyümölcsök, saláta, tészta. Kongói, olajban sütött édes fánk, a mikate.
o Jégkockával, tengeri herkentyűkkel, vékonyhéjú gyümölcsökkel, salátával, majonézzel, tojásos ételekkel vigyázni kell.
 
 
Kommunikáció
o Az út elején érdemes mindenkinek venni helyi SIM kártyát.
o e-mailezni Internetkávézóban lehet, vagy kongói SIM kártyával okos telefonról. A kapcsolat viszonylag olcsó és gyors, a lefedettség azokon a részeken, amelyekre megyünk, nem rossz.
 
 
Higiénia
 
o Víz- és áramszolgáltatás szünetelése, a luxushoteleket leszámítva mindig fenn állhat. Amikor van áram, érdemes feltölteni minden elektromos berendezést, illetve elemlámpát, gyertyát, gyufát estefelé kézközelben tartani. Érdemes fejre szerelhető elemlámpát hozni.
o gyertya vagy mécses, öngyújtó, elemlámpa legyen olyan helyen szálláson előkészítve, hogy könnyen használható legyen szükség esetén
 
Hasznos Holmik
o sapka/ kalap
o törlőkendő, kézre, arcra
o lábspray
o nagyfaktorú naptej
o hálózsák, esetleg könnyű sátor
o hosszú ujjú felső és nadrág (szúnyogok kirajzási időszaka kora estétől hajnalig)
o Off spray
o gyógyszerek: mindenre, ami emésztéssel összefügghet, hasmenésre, szorulásra, Immodium, Daedalon, bélfertőtlenítő (pálinka, szeszes ital)
o Malarone malária tabletta esetében minden nap egy tabletta az utazás időtarta-máig
o moszkító hálót veszünk helyszínen
o nyári inkább zárt cipő, cipő túrázáshoz is (sziklákon mászás)
o 1 elegáns, de többségében laza, nőknél nem hivalkodó, sportos öltözet
o a ruhák nagyon használódnak, igénybe vannak vétele, kopnak
o jól zárható táska
o ajándékok – parfümnek, ruhaneműnek, gyerekek iskolaszereknek, játékoknak örülnek a legjobban
o értékes órát, telefont, ékszert, szemüveget ne hozzunk
 
 Ossza meg ismerőseivel:
Hírlevél

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:

Kapcsolat

Kérdése, kérése van? Hívjon bennünket vagy írjon nekünk!

Szilasi Ildikó Hermina
Afrika-szakértő, ügyvezető
+36205410757

www.utazzafrikaba.hu

Név:
E-mail:
Kérdés/megjegyzés:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket