Társoldalak: www.afrikaexpo.hu | www.balletcamara.com youtube | facebook | English website

Hegyi gorillák és csimpánzok földjén Ugandában

Ország: Uganda
Következő időpont: egész évben elérhető, tetszőleges időpontban
Időtartam: 11 nap
Létszám: 2 főtől

Program

 
 
Eredjen ezüsthátú gorillák nyomába a Bwindi Áthatolhatatlan Erdőbe! Induljon csimpánzlesre a Budongo-erdőbe! Raftingoljon a Níluson, gyönyörködjön elefántokban, vízilovakban, az erdő ezerféle madaraiban Uganda Nemzeti Parkjaiban!
 
 
A program áttekintése
1. nap  Érkezés Ugandába
2. nap  Kampalából a Murchison Vízesés Nemzeti Parkig, és Ziwa Orrszarvú Menedék
3. nap  A Murchison- vízesés
4. nap  Murchison Vízeséstől Hoimáig
5. nap  Hoimából a Kibale Erdő Nemzeti Parkig
6. nap  Csimpánz túra és utazás Erzsébet Királynő Nemzeti Parka
7. nap  Szafari az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkban
8. nap  Utazás A Bwindi Nemzeti Parkba
9.  nap A túra csúcspontja: találkozás hegyi gorillákkal
10. nap  Mburo-tó Nemzeti Park
11. nap  Impalák és zebrák nyomában a természet ösvényén, és hazautzás
 
 
Uganda térkép jó
 
1. nap  Érkezés Ugandába!
 
Megérkezés az entebbei repülőtérre. Transzfer a szállásra, a Viktória-tó közelébe. A tó a világ legnagyobb trópusi tava , és a világ második legnagyobb édesvizű tava.
 
Szállás: Boma Guest House 
 
 
2. nap  Kampalából a Murchison Vízesés Nemzeti Parkig, és Ziwa Orrszarvú Menedék (6 és fél órás utazás)
 
Indulás a reggeli órákban. Út közben a Ziwa Orrszarvú Menedék megtekintése. Az 1998-ban megnyílt központ része, hogy a ritka fehér- és fekete orrszarvúkat visszaszoktassák eredeti élőhelyükre védett területeken. Vacsora és szállás kempingben. 
 
 
3. nap  Murchison-vízesés Nemzeti Park
 
Délelőtt vadlesre megyünk, délután hajókiránduláson veszünk részt a Níluson. Mielőtt a nap túl magasra emelkedne, rengeteg vadállatot láthatunk a Buligi-, Albert- és Királynő-ösvényeken a Nílustól északra. A Nyamusika-szirtnél piknikezhetünk, vagy csak évezhetjük a kilátást, elefántokban gyönyörködhetünk a füves domboldalakon. Délután hajótúrára indulunk, a Murchison-vízesés aljához. Itt szinte hemzsegnek a vízilovak és krokodilok, s olyan madarakat láthatunk mint a kócsag, kárókatona, kacsa, gyurgyalag, halászsas, jégmadár és néha a ritka papucscsőrű gólya. A túra Paraaból a vízesésig (17km) és vissza körülbelül három órát vesz igénybe. A hajóút minden nap 9.00-kor és 14.00-kor indul.
 
 
4. nap Murchison Vízeséstől Hoimáig (3-4 óra utazás)
 
Reggeli után miközben elhagyjuk a parkot még gyönyörködhetünk a délelőtti vadvilág életében. Hoimaba érve fakultatív program lehetőségek: bicikli túra a város körül, kulturális programok vagy egyéb túrák közül választhatnak akik nem vágynak pihenésre.
 
 
5. nap Hoimából a Kibale Erdő Nemzeti Parkig (5-6 óra utazás)
 
Reggeli után egy hosszú utazásnak nézünk elébe amíg elérjük a Kibale Erdő Nemzeti Parkot. Buja trópusi erdejével és csodálatos állatvilágával a Kibale Erdő Nemzeti Park méltán figyelmet érdemel,  hiszen veszélyeztetett helyzetben lévő csimpánzoknak, a fenyegetett vörös kolobusz-majomnak és a ritka csuklyás cerkófnak is otthont ad.
 
 
6. nap Csimpánz túra és utazás az Erzsébet Kriálynő Nemzeti Parkig (3-4 órás utazás)
 
Kelés korán reggel, majd csimpánztúra a Kanyanchu – folyó táborból. A csimpánz - nevelő program érdekessége, hogy a látogatók a fészek reggeli elhagyásától egészen az esti lefekvésig követhetik a csimpánzok életét és egy napját.
Délután búcsút veszünk az Kibale Erdőtől, majd az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkba utazunk tovább, amely a Kyambura és Kigezi vadvédelmi területekkel együtt Afrika egyik legváltozatosabb ökoszisztémáját alkotja. Utunk során megcsodáljuk a Rwenzori Hegység csúcsait is.
 
 
 Tipp! Tudj meg többet az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkról. Az EKPN a Kyambura és Kigezi vadvédelmi területekkel együtt Afrika egyik legváltozatosabb ökoszisztémáját alkotja. A Rwenzori-hegyek olvadó gleccsereinek vize hatalmas lápos területet hoz létre: a két fő tavat, a George és Edward-tavakat, valamint az őket összekötő Kazinga-csatornát. Vízilovak ezrei népesítik be e tavak partjait. Akác- és balátafákkal foltozott nyílt szavannák nyújtanak élőhelyet az itt élő elefántoknak, oroszlánoknak, leopárdoknak, közönséges mocsári antilopoknak és bivalyok hatalmas csordáinak. Tíz főemlős faj, köztük csimpánzok is élnek itt. A gyakran látott állatok között erdei disznók, gyűrűsfarkú vízi antilopok, topi lantszarvú antilopok, hiénák és krokodilok vannak. 
 
7. nap Szafari az Erzsébet Királynő Nemzeti Parkban
 
Kora reggeli vadles, mely 6:30-kor kezdődik. A park vadállományát a látogatók 200-km hosszú, jól karbantartott útvonal-hálózaton figyelhetik meg. Az útvonalak némelyike keresztezi a hatalmas csordákban élő gyűrűsfarkú vízi antilop párosodó területeit. A parkban gyakran látni éhes, prédára vadászó oroszlánokat. A legendás erdei disznó is látható amint barangol a bozótban. Amikor forróság van, kiterjedt elefántcsordák törnek utat maguknak a vízhez. Vizi bivalyok és antilopok figyelhetők meg a Csatorna-ösvényen és a hozzákapcsolódó útvonalakon. A Mweya-félszigeten a varacskos disznók látványa szinte kötelező elem. A Kráter-ösvény mentén kiváló látvány kíséri a látogatókat a párás “Hold Hegyei” (Rwenzori-hegyek) vulkáni krátereihez. Az út lélegzetelállító élmény.A szafari után reggeli. Délután hajózás a Kazinga-csatornán. A vízilovaktól hemzsegő Kazinga-csatorna partjainál folytatott hajótúra egyedülálló élmény. Ásító vízilovak, vándormadarak tömegei vesznek körül majd bennüjnket. A hajó a látogatót egyenesen a természet szívébe varázsolja. Vízi bivalyok pihennek a vízben, míg elefántok hatalmas csordákban élvezik magát a vizet és a csatorna partját. Mára a krokodilok is megszokott látvánnyá lettek, s alkalomszerűen leopárdokat is láthatunk.
 
 
8. nap Utazás A Bwindi Nemzeti Parkba 
 
A Bwindi Nemzeti Park az UNESCO Világörökség részét képezi 1994 óta.
Ma a Bwindi Áthatolhatatlan Erdőbe utazunk el, amely dél-nyugat Ugandában, a Nyugati-Hasadékvölgy (Albertine-hasadék) szélén található. 326 gorillának ad otthont, ami földünk hegyi gorilla populációinak közel felét teszi ki! 346 madár- és több mint 200 pillangófaj is él a környéken. 
 
Szállás: Mahogany Springs
 
Tipp! Tudj meg többet a Bwindi Nemzeti Parkról!
A Bwindi Nemzeti Park dél-nyugat Ugandában, a Nyugati-Hasadékvölgy (Albertine-hasadék) szélén található, s Kanungu, Kabale és Kisoro régiók között oszlik meg. Kiterjedése 331 négyzetkilométer, az 1160 (Ishasha-szurdok) és 2607 méteres (Rwamanyonyi-csúcs) magasságok között terül el. Az éves hőmérséklet 7 és 20 °C között ingadozik, s a június-július a leghidegebb időszak. A park közelében élő népek többsége a Bakiga és Bafumbira nemzetséghez tartozik, Uganda egyik legsűrűbben lakott vidékét alkotva (350 fő/km2). Néhány Bitwa pigmeus etnikumú közösség is él a környéken.
 
9. nap  A túra csúcspontja: találkozás hegyi gorillákkal
 
Ez a napi igazi különlegesség, felejthetelen élmény lesz! Közvetlen közelről figyelhetjük meg a hegyi gorillákat, ezeket a veszélyeztett és páratlan állatokat, amelyek az egész világon csak Ugandában, Ruandában és Kelet-Kongóban élnek. Reggeli után eligazitást kapunk a park irodájában. 8 órakor indulunk az erdőbe, ahol a gorilla családok nyomába eredünk. Egy csoportban maximum 7-en lehetünk, fegyveres vadőr kíséretében. Mivel a gorillák naponta változtatják táborhelyüket, így nekünk is mélyen az erdőbe kell mennünk, hogy rájük leljünk. A túra 2-7 órát is eltarthat, de a gorillák közvetlen közelében 1 órát tartózkodhatunk. 
 
Szállás: Mahogany Springs
 
Tipp! Mit hozzunk magunkar gorilla lesre?
• túracipőt és esőkabátot
• akik nem bírják a dzsungelhangokat, hozzanak magukkal füldugót,
• naptej, sapka/kalap (az idő eléggé kiszámíthatatlan) és rovarriasztót
 
Milyen szabályok betartására ügyeljünk?
• Fertőző betegségben (Pl. influenza, hasmenés)szenvedők nem léphetnek be a parkba
• Maradjunk mindig csoportban, miközben a gorillákkal vagyunk
• Ne menjünk 7 méternél (21 láb) közelebb a gorillákhoz.
• Ne együnk vagy dohányozzunk a gorillák 200 méteres körzetében.
• Forduljunk el a gorilláktól, ha köhögnünk vagy tüsszentenünk kell, és takarjuk el szánkat, orrunkat
• Ne szemeteljünk
• 15 év alatti személy nem vehet részt gorilla-követésen.
• Ne köpjünk a növényzetre, vagy a talajra
 
10. nap Mburo-tó Nemzeti Park (5 órás utazás)
 
Reggeli után indulás a Mburo-tó Nemzeti Parkba, útközben megállóval a Igongo Múzeumba, amely Nyugat Uganda kulturális örökségeit őrzi. Délután vadles, mely során krokodilt, vízilovat, pelikánt, mór vízicsibét, lármás rétisas, vagy ritka papucscsőrű gólyákat is láthatunk. 
 
Szállás: Mburo Safari Lodge
 
Tipp: Tudj meg többet a Mburo-tó Nemzeti Parkról! Az MTNP egy kiterjedt lápos területet is magába foglal és otthont ad számos emlősfajnak. Madárpopulációjában helyet kap a ritka papucscsőrű gólya. Egymást követő füves dombokkal és idilli tópartokkal díszített, művészien megformált tájképe változatos élőhelyek mozaikjaiból épül fel: erdőfolyosók, gazdag akácfa völgyek, időszakos és állandó mocsarak, amik mind hozzájárulnak a vadon élő állatok jólétéhez. A park mindössze 370 négyzetkilométer alapterületű, s ezzel Uganda legkisebb szavannás nemzeti parkja. Mozaikszerű állati élőhelyei, a száraz domboldalak, kitüremkedő sziklák, bokrok, sűrű bozótok, nyílt és erdős szavannák, az erdők, tavak és mocsarak adnak otthont az egészen elképesztő gazdagságú növény- és állatvilágnak.
 
11. nap Impalák és zebrák nyomában a természet ösvényén, hazautazás
 
Kora reggeli vadles. az Impala-ösvény az állatok igazán széles tárházával ismerteti meg a látogatót. Az impala a leggyakrabban megfigyelt faj ezen az útvonalon, de láthatunk még számos vízbivalyt, varacskos disznót, topi lantszarvú antilopot és zebrát is. A Zebra-útvonal az alföldi zebrák csordáihoz vezet, de más fajokat is megfigyelhetünk, mint például a bozóti antilop, oribit és nádi antilopot. A Zebra-utat a Ruroko-ösvény keresztezi, mely egy lápos medencén és sűrű, olajfákkal és balátafákkal díszített akácos bozóton, erdőségen keresztül vezet. A Ruroko-ösvény mellett található sziklák adnak otthont az állandó menekülési kényszerrel bíró sziklaugró antilopoknak, akiknek pont a szikla a legjobb élőhely. Ebéd után vissza indulunk Entebe városába, transzfer a repülőtérre és hazautazás. 
 
 Ossza meg ismerőseivel:
Hírlevél

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
Incentív út Szeneg… »

Kapcsolat

Kérdése, kérése van? Hívjon bennünket vagy írjon nekünk!

Szilasi Ildikó Hermina
Afrika-szakértő, ügyvezető
+36205410757

www.utazzafrikaba.hu

Név:
E-mail:
Kérdés/megjegyzés:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket