Etiópia

Program

Etiópia Afrika egyik kulturálisan legsokszínűbb országa. A keresztény illetve zsidó kultúra iránt érdeklődő utazók kedvelt helye. A történelmi túra a múltba repít bennünket, de a színes forgatag, a Jézus születését ünneplő Timket Fesztivál a mai Etiópia sokszínű, zsigeri kultúrájáról tesz tanúbizonyságot. Útjainkat az év bármely szakában, az Ön által választott időpontban, az Ön által megadott létszámra tervezzük meg, két főtől, angol idegenvezetéssel. Az alábbiakban bemutatunk egy általunk javasolt itinert, amelytől az Ön elképzelése, igénye szerint eltérhetünk. Etiópiai ajánlatkéréssel kapcsolatban lépjen velünk kapcsolatba.

0. nap: Irány Etiópia!

Irány Etiópia! Utazás, érkezés a repülőtérre, transzfer a szállodába

1. nap: Beavatás az etióp kultúrába és városnézés Addisz-Abebában

A város neve amhara nyelven azt jelenti: "új virág". A II. Menelik etióp császár által 1886-ban alapított város 2500 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, ezáltal az Entoto hegylánc egyik legmagasabb pontja. Egész évben nagyszerű klímával bír, 25 °C körüli átlaghőmérséklettel. Addisz-Abeba kellemes város, zsakaranda fákkal övezett széles sugárutakkal, érdekes múzeumokkal és Afrika egyik legnagyobb, nyitott piacával, a "Mercato"-val. A városban sok kitűnő étterem és szórakozóhely működik.

Meglátogatjuk Haile Selassie korábbi palotáját, amely ma az Etnológiai Múzeumnak ad otthont. A kiállítások az etióp művészeti termékek legjobbjait mutatják be, illetve áttekintést adnak a különféle etióp népcsoportokról. A palota után a Nemzeti Múzeumot keressük fel, Afrika egyik legnívósabb múzeumát, melyben felbecsülhetetlen értékű régészeti és kulturális leletek, köztük a 3,2 millió éves Lucy koponyája is megtekinthető.

Ha az időbe belefér: barangolás a Mercato piacon vagy az Entata hegy 3200 méteres magaslatáról letekintünk a városra. Éj a Jupiter hotelben (Kasanchis)

2. nap: Utazás a múltba: Addisz-Abeba - Kombolcha

Reggeli után 360 km-t utazunk a fővárosból a történelmi Kombolcha felé, szállás és éj Kombolchában.

3. nap: Lalibela

Továbbutazás Lalibela városba, amely 2600 méterrel a tengerszint felett fekszik. Lalibela világszerte híres tizenegy monolitikus templomáról, amelyek – túlnyomórészt, a többszintesek kivételével – vörös bazaltlávából lettek kifaragva. A templomok építése a 12-13. században ment végbe, és majdnem 100 évet vettek igénybe. Minden templom sajátságos építészeti stílusban készült. Kívülről domborművek díszítik a templomokat, belül pedig jól konzervált freskókat rejtenek. A várost úgy jellemzik, mint egy, az Isten dicsőítésére épült várost, Éj Lalibelában

    

4. nap: TIMKET FESZTIVÁL Lalibelában (minden év januárjában)

A Timket egy vallási fesztivál, amelyet Addisz-Abebában, Gondarban, és Lalibelában is megtartanak. Timkatnak vagy Timqatnak is szokás nevezni. A Timket Fesztivál etióp ortodox Vízkereszt ünnepe, mely Jézus Krisztus Jordán folyóban történő megkeresztelkedését is jelöli az ünnep. A fesztivált, melyre egész Etiópiából érkeznek ortodox keresztények, az ország legszínesebb, legfontosabb ünnepének tartják.

A fesztivál legsajátságosabb szimbólumai a gazdagon hímzett, színes ernyők, ezek alatt őrzik a szent írásokat. Az ünnep igazi különlegessége a több tízezer hívő pompás ünneplő ruhákban és díszes ernyőkkel való felvonulása, és Krisztus megmerítkezésének felidézése.  A Timket Fesztivált minden év január 19.-én, az etióp naptár szerinti Terr hónap 10. napján rendezik meg. Éj a Roha hotelban. (BD)

   

5. nap: Lalibela – Mekele (440 km)

Ezt a napot úton töltjük, és közben a vidéki etiópia szépségeiben gyönyörködünk, éj Mekele.

6. nap: Mekele-Akszúm

Axum felé menet rövid kitérőt teszünk a 4. században épült sziklatemplomhoz, az Abreha Atsheba-hoz. 

 

7. nap: Akszúm

Akszúm (vagy Axum) város a Tigray szövetségi állam területén. Az ókorban és a kora középkorban az Akszúmi Királyság és Shába Királynő székhelye volt. Építészeti emlékei miatt az UNESCO Világörökség-listáján is szerepel.  Akszúm Etiópia legszentebb városa melyet évente rengeteg zarándok látogat meg. Elsősorban a január 7-én ünnepelt Vízkereszt és a novemberben tartott Sioni Mária ünnepe vonz sok látogatót. Az Etióp ortodox egyház tanítása szerint a Miasszonyunk Sioni Mária Templomban található a Frigyláda benne a Tízparancsolat tábláival. Ebben a templomban koronázták meg Etiópia uralkodóit a 17. századig, majd 1872-től a császárság bukásáig. Axum egyik kiemelt látnivalója a 24 méter magas, 1700 éves obeliszk, melyet az olaszok 1937-ben öt részre törve Rómába szállítottak. Hosszú diplomáciai huza-vona után cégül Olaszország 2005-ben adta vissza az obeliszket, így a műemlék 2008 óta újra Akszúmban látható.

8. nap: Akszúm-Gondar (360 km)

Korai reggeli után Gondarba utazunk. Az út a Simien  Nemzeti Park mellett végigvezető, gyönyörű hegységeken át vezet. Éj Gondarban. Overnight stay in hotel. (BD)

9. nap:

Reggeli után bebarangoljuk Gondart. Gondar az Etióp Birodalom első fővárosa volt, fénykora Fasilidas Etióp Császár utalkodásával kezdődött meg 1632-ben, aki ezen a  gyönyörű természeti környezetben fekvő helyen óriási palotát éppíttetet. A palota meglátogatása után egy másik világörökségi helyszínen, a Debre Birhan Szelasszié templomnál folytatjuk történelmi túránkat. A templom mennyezete és falai csodálatos bibliai momentumokat és középkori történeteket megelevenítő festményeket őriz. Délután továbbutazunk Bahir Darba. Éj a Summerlan hotelben. (BD)

   

10. nap: Bahir Dar

A város 1800 méteres tengerszint feletti magasságaban, Etiópia legnagyobb tava, a Tana-tó partján terül el. A tavon 37 sziget található, melyből 30 szigeten történelmi és kulturális jelentőségű templomok és zárdák találhatóak. Reggel kihajózunk a Tana-tavon. Megtekintjük a Zehe félszigetet ,és a híres 14. századi kolostors, az Uta Kidanemihret, Azewa Mariam-t és a sziget-kolostort, Kibran Gabriels. (utóbbiba csak férfiak léphetnek be). A régi templomok régi festményei, domborművei, és különleges hangulata el fog varázsolni bennünket. 

Visszuatázás repülővel Bahir Darból Addiss- Abebába.

 

11. nap: Hazautazás

Ár kérésre, előzetesen egyeztetett itiner alapján.

Privát
Ország

Etiópia

Létszám

2 főtől

Rólunk mondták

Johannes a gájdunk nagyon segítőkész volt, mindent megmutatott nekünk. Nekem a legjobban a földbe süllyesztett templomok tetszettek. - V. Peter

Az Omo- völgyében élő népek kimeríthetetlen fotóstéma. A lalibelai templomok egyszerűen lélegzet elállítóak. Yohanes, a gájd profi volt, mindenben segített minket. Csak ajánlani tudom. - D. Zs. Rita

8 évvel ezelőtt is jártam Etiópában, másodszor tértem vissza. Más Etiópiát láttam, de ugyanolyan érdekes és élményteli volt. - P. János

Olyan érzésem volt Etiópiában, mintha a Bibliába csöppentem volna! - P. Attila

Az út első felében nagyon sok érdekeset láttunk, nagyon segítőkészek voltak a helyi gájdok, akikkel nagyon összebarátkoztunk. - S. Katalin

Elképesztő, szívmelengető világ. Megéri felfedezni. - P. Zsuzsa

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése

Utazási Irodánk a Magyar Utazásszervezők Országos Szövetségének és az Afrikai Utazási és Turisztikai Szövetségnek is tagja
Bezár