Dél-Afrikai Köztársaság másképp:Fokváros és kalandozások Nyugat-Fokföldön

Program

A 13 Magyarországnyi területű, 43,5 millió lakosú ország Afrika déli csücskén terül el, partjait nyugaton az Atlanti-óceán, keleten az Indiai-óceán mossa. Területét három nagy részre lehet osztani, egy nagy kiterjedésű fennsíkra az ország belsejében (highveld), a Kalahári medencére és a keskeny tengerparti sávra (lowveld). Fővárosa Pretoria, legnagyobb városai Johannesburg, Fokváros és Durban. A déli partvidéken kellemes, szinte mérsékelt övi, a keleti parton viszont trópusi éghajlat uralkodik. A fantasztikus nemzeti parkokban megismerkedhetünk a fekete kontinens élővilágával, gyönyörű tájakat érintünk. 

  

Nyugat-Fokföld: Kalandozások Fokváros környékén a Dél-Afrikai Köztársaságban

0-1. nap: Irány Afrika! Ismerkedés Fokvárossal, éj Fokváros 

Indulás Budapestről az esti órákban Turkish Airlines légitársasággal. Átszállás egy alkalommal Isztambulban, érkezés Fokvárosba másnap kora délutáni órákban. A fokvárosi érkezést követően a szállás elfoglalása. Rövid pihenőt követően snack és ital a Signal Hill tetején, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra, Helló, Fokváros! Busszal körbeutazzuk a várost, hogy képet kapjunk arról a sok szépségről, amelyben a következő napok során részünk lesz: Camps Bay, Sea Point után rövid megálló a világhíres V&A Waterfront-on, majd büfévacsora a szálláson. 
Szállás: Fire&Ice Hotel 4*   
Ellátás: Vacsora    Napi megtett távolság: 60 km

2. nap: Jóreménység fok túra, éj Fokváros 

Korai reggeli után indulás reggel 8:00 h-kor. Első megállók a festői Houtbay, ahol hajóra szállunk és meglátogatjuk a közeli, alig 77X95 méteres Duiker-szigeten élő dél-afrikai medvefóka kolóniát.  Utunkat a páratlan szépségű Chapmen’s Peak szerpentinen folytatjuk fotóstoppok beiktatásával. Scarborough-on át érjük el Cape Point-ot. Felsétálunk (aki nem bírja a lépcsőzést, siklóval mehet, saját költség) a világítótoronyhoz. Megtekintjük a Jóreménység fok történelméről szóló kiállítást, megismerkedünk a Bolygó Hollandi és Adamastor legendájával. Festői sziklákon, fynbossal övezett deszkaúton lesétálunk a Jóreménység fokához, ahol mindenki elkészítheti az obligát fotót és elfogyasztjuk piknik ebédünket: a kikészített hozzávalókból mindenki összeállíthatja a saját szendvicsét. Ebéd után Simonstown-ba utazunk és megismerkedünk a Boulder's Beach pingvinjeivel. Este vacsora a Stardust étteremben.
Szállás: Fire&Ice Hotel 4*  Ellátás: R (reggeli), P (piknik ebéd), V     Napi megtett távolság: 121 km

3. nap: Fokváros- történelmi negyed túra, éj Fokváros  

Megismerkedünk a történelmi városrésszel: a földrész első európai stílusú vára, a Jóreménység Fok Vár (Castle of Good Hope); Green Market Square, Fokváros vibráló, élettel teli kézműves piaca; Grand Parade a  tanácsházával, mely erkélyéről 1994-ben Nelson Mandela híres beszédét; a lerombolt 6. kerületnek emléket állító District 6 Museum; a Bo Kaap maláj negyed lapos tetős, rózsaszín, sárga, lila színű festői házacskái; a Company's Garden, melyben az első kapavágást 1652-ben tették meg és melyet a XIX. században épült brit gyarmati stílusú épületek szegélyeznek, mint a régi rabszolgaház, a parlament, a planetárium, a Nemzeti Galéria és a Nemzeti Könyvtár. Vacsora a Bungalows étteremben, Camps Bay-en
Szállás: Fire&Ice Hotel 4*  Ellátás: R, -, V   Napi megtett táv: ca. 15 km, gyalogosan

4. nap: Gourmand nap: kacsafuttatás borkóstolóval, éj Fokváros

A napot a Vergenoegh birtokon (https://vergenoegd.co.za/) a pince híres borainak kóstolgatásával kezdjük, majd megnézzük, hogy a farm 1.200 indiai futókacsájából az éppen aktuális műszak hogyan vonul ki a szőlőföldekre, hogy a kártevőket jóízűen bekebelezze. Innen a irány a világhírű borvidék, Stellenbosch. A városka Dél-Afrika második legrégebbi, európai betelepülők által alapított települése, az afrikánerek egyik központja. Végigjárjuk a festői fokföldi holland stílusú városközpontot majd pezsgőt kóstolunk a Simonsig borászatban. Folytatjuk utunkat a híres Spice Route-on, ahol mindenféle delikáteszt fedezhetünk fel és próbálhatunk ki: bor-, sör-, csokoládékóstolás. Durbanville történelmi városközpontja. Fokvárosba visszafelé a Blouberg Beachen elkészítjük a következő csoportfotót: hátterünk a Tábla-hegy lesz! Vacsora a Gold Restaurant-ban 
Szállás: Fire&Ice Hotel      Ellátás: R, E,V        Napi megtett távolság: 138 km

  

5. nap: Botanikus kert, proteák és jó borok, éj Fokváros 

A napot egy igazi kuriózummal kezdjük: meglátogatjuk a Nelson Mandela előtti dél-afrikai elnökök rezidenciáját, Groote Schurr-t, majd a Kirstenbosch botanikus kert gyepén elfogyasztjuk piknik ebédünket. Innen a környék legrégebbi borászatába megyünk, a Constantia Estate-re, ahol megnézhetjük az 1600-as években élt kormányzó házát és bort kóstolhatunk a kötelezően hozzá illő csokoládékkal (saját költség)
Szállás: Fire&Ice Hotel    Ellátás: R, PE     Napi megtett távolság: 37 km

 

6. nap: Völgyek és városok az Indiai-óceán partján, éj Aquila Vadrezervátum  

Immáron Indiai-óceán partját követve, Kleinmond-on át Hemanusba utazunk. Bár a bálna szezon novemberig tart, ha szerencsések leszünk, néhány lusta példányt még megcsodálhatunk. Júniustól novemberig a déli simabálnák felúsznak a hideg déli óceánokról, hogy itt párosodjanak vagy hozzák világra utódaikat. Továbbhaladva belefeledkezünk a Hemel and Aarde völgy varázslatos látványába, majd egy borfarmon megebédelünk. Montagu-t érintve elérjük az Aquila Vadrezervátumot, melyben vacsora után egy éjszakai vadlesen elkezdünk ismerkedni a Nagy Ötössel.
Szállás: Aquila Vadrezervátum 4*   Ellátás: R,E,V    Napi megtett távolság: 371 km

  

  

7. nap: BIG5 Vadles az Aquila Vadrezervátumban, éj a rezervátumban

A kora reggeli vadles során megpróbáljuk becserkészni a Nagy Ötöst (elefánt, leopárd, zsiráf, orrszarvú, oroszlán és kafferbivaly), majd mindenki teheti, amire vágyik. Délutáni vadles, dzsippel, quaddal, vagy lóháton, esetleg meglepetésprogram (saját költség). Aki ennyire nem aktív, elnyúlhat a hívogatóan csillogó medence parton és élvezheti a csendet, nyugalmat, vagy térítés ellenében igénybe veheti a szállás SPA szolgáltatását. Vacsora után pedig igazi hangulatot ígér a tábortűz körüli dobtanulás.
Szállás: Aquila Vadrezervátum 4*  Ellátás: R,E,V

8. nap: Cedarberg, Sandrift- sziklarajzok, medencék, barlangok 

8:30 h-kor Ceres Koue bokkeveld-en át Sandrift-ba utazunk. Piknik ebédünket a Mount Cedar Lodge-ban költjük el, majd egy újabb borvidék borait kóstoljuk meg a híres Cedarberg borászatban. Hogy ez a nap se múljon el mozgás nélkül: rövid túrát teszünk a Maalgat Pool-hoz, ahol a vállalkozó kedvűek megfürödhetnek a kristálytiszta vízben. Délután busman sziklarajzot nézetegünk és a lemenő nap fényében felragyogó Stadsaal barlangoknál, a néma csöndben és áhitatban, a szél susogását hallgatva elszopogatjuk vacsora előtti utolsó italunkat. A csodaszép Tejút alatt - dél-afrikai módon - közösen készítjük el grill vacsoránkat (braai).
Szállás: Sandrift  Ellátás: E, P, V    Napi megtett távolság: 167 km

9. nap: Rooibos tea farm látogatás, busmanok nyomában, éj Middvlei Guest Farm

Dél-Afrika a roibos tea hazája. Első programként egy rooibos tea farmot látogatunk meg, ahol betekintést kapunk a fokföldi rekettye "teává" alakulásának folyamatáról. Ebédünk egy érdekes tea-bor-étek különlegesség lesz. Innen Kwattu-ba utazunk, ahol az őslakos busmanok életébe kapunk betekintést egy érdekes kiállításon, majd Paarlban megtekintjük az Afrikaans Nyelv Emlékművet. A nap lezárásaként a Middvlei Guest Farmon megtanuljuk a népszerű fokföldi-maláj étel, a boboti és egy afrikáner desszert elkészítésének módját.
Szállás: Middvlei Guest Farm  Ellátás: R, E, V   Napi megtett távolság: 201 km

  

10. nap: Bartolomeu Dias nyomában Mossel Bay-ben, éj az Indiai-Óceán partján

A Du Toitskloof hágón át Worcester-be utazunk, ahol megnézzük a Kleinplasie skanzent. Swellendam-ban ebédelünk, ahol a világ legjobb “sültkenyér-szendvicsét" fogyaszthatjuk el a Farm Stallnál. 14:00 óra körül érünk szállásunkra, majd a szobák elfoglalása után megtekintjük a Diaz Múzeumot, benne az 1488-ban épült hajó életnagyságú replikáját.
Szállás: Mossel Bay, Diaz Beach Hotel 3*  Ellátás: R, -, -        Napi megtett távolság: 335 km

11. nap: Tritsikama Nemzeti Park, Majom és Madárrezervátum, Elefánt Árvaház, éj az Indiai-óceán partján

Kora reggeli indulással a Tsitsikama Nemzeti Parkba utazunk a Storm folyó torkolatához. Innen a Majom és Madárrezervátumba megyünk: ha Richard Branson tudni szeretné, hogy a magánszigetén hogyan kell a ritka főemlősökkel bánni, hozzájuk jön tanácsért. Közel 12 fajta főemlős él szabadon a területén. Ebédünket Knysna kikötőjében költjük el, majd meglátogatjuk az Elefánt Árvaházat, ahol megsimogathajtuk, etethetjük a valamilyen ok miatt elárvult kiselefántokat, melyeket ha elérik a megfelelő kort a Krügerben szabadon engednek. A nap végén tiszteletünket tesszük a környék egyik legidősebb és legmagasabb fájánál, a Nagy Fánál.
Szállás: Mossel Bay, Diaz Beach Hotel  Ellátás: R, -, V     Távolság: 396 km

 

12. nap: Gepárd simogatás és struccfarm, tradicionális vacsora, éj Montagu

Reggel 8:00 h-kor Oudtshoorn-ba, a strucc bárók és struccok városába utazunk.  Útközben meglátogatjuk a Cango Caves csepkőbarlangot, majd egy struccfarmot és egy gepárd vadasparkot, ahol gepárdot simogathatunk (saját költség). Utolsó közös vacsoránk igazi afrikáner vacsora lesz: együtt főzünk a potjiekos-ban, a búr pionírok mindennapi "bográcsában."
Ellátás: R, -, V   Távolság: 312 km

 

13. nap: Búcsú a hugenottáktól, a boroktól és Fokvárostól, visszautazás Budapestre  

Robetson után megejtjük utolsó borkóstolónkat Villjoensdrift-ben és megnézzük Franschoek régi hugennotta városát, a Huggenotta Emlékművet majd megebédelünk. Kora délután érünk vissza Fokvárosba, ahol a V&A Waterfronton még egy utolsó bevásárlásra is sort keríthetünk, amennyiben uaz idő engedni. 15:30-kor a reptérre indulunk és hazautazunk egy átszállással Isztambulban. Érkezés másnap délelőtt Budapestre.
Ellátás: R, -, -  Napi megtett távolság: 201 km

Repülőjárat menetrendje:

Indulás: Budapest, 2019.nov. 5. , 20:05,  Isztambul, érkezés 0:10 Isztambul, 2019. nov. 06.,   02:25    Érkezés: Cape Town 12:35 

Visszafelé: Indulás Fokváros 2019. november 18., 18:00   , érkezés Isztambulba november 19.-én 06:00-kor. Továbbindulás Isztambulból 08:25-kor, érkezés Budapestre 08:30-kor.             

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése

Utazási Irodánk a Magyar Utazásszervezők Országos Szövetségének és az Afrikai Utazási és Turisztikai Szövetségnek is tagja
Bezár