Búvárkodás Mafia-szigeten Tanzániában

Program

A Mafia Tengeri Nemzeti Parkról

Mafia tengerpartjainak fele, mintegy 822 km hosszú part természetvédelmi terület. Tanzánia első védett tengeri parkjában 50 fajta korall, 460 halfaj és 5 különböző teknős él, főképp a Chole öböl környékén, ahol szállásunk is található. Innen indulnak  a búvártúrák is a Kinasi Lodge saját, PADI 5 star búvárközpontjában a Blue World Diving búvárközpontban. További érdekesség, hogy a tanzániai származású vezető búvár, Deus Kizenga 8 évet élt Magyarországon, kicsit ért és beszél magyarul is. Mafia a búvárok és tengeri horgászok paradicsoma. Tengerbiológiai kutatások szerint a tenger alatti világ páratlan szépségű és változatosságú itt. A világ leglátványosabb, leggyönyörűbb korallzátonyai és trópusi halfajai itt találhatóak. A búvárnak a merülést követő első néhány perc után eufórikus élményben lehet része a színes-pompás, érintetlen korallmezők, és a megannyi különleges halfaj láttán (pillangóhal; bohóchal; oroszlánhal, ráják, tonhal, barrakudák, tengeri sügér, marlin, vitorláshal. 

Áttekintő program:

2020. augusztus 14-15: Irány a világ egyik legérintetlenebb búvárparadicsoma: Mafia- sziget
2020. augusztus 16- 17. és 19- 20: Napi két merülés a Mafia Nemzeti Tengeri Parkban, 5 star Padi búvárközponttal 
2020. augusztus 18: Ezernyi pici láb a homokban: teknőskelés Joani szigeten, egy életre szóló élmény!
2020. augusztus 21: Félnapos Miewe sziget és Darusi Zátony túra, pinikebéd, snorkelling, üdülés
2020. augusztus 22: Búcsú Tanzániától és Mafia - szigettől. Hazautazás. 

Búvárkodás Mafia-szigeten: Program

1. nap: Irány a világ egyik legérintetlenebb búvárparadicsoma 

Indulás Bécsből 2020. augusztus 14-én 22:50-kor, érkezés Addisz Abebába 06:10-kor. Tovább indulás 09:45 Addisz Abeba, érkezés Dar es Salaamba 12:35. Tovább indulás belföldi menetrendszerinti járattal Mafia-szigetre (16:45-17:15 Auric Air). Érkezés a világ egyik leggyönyörűbb, legérintetlenebb szigetére. A Mafia Tengeri Nemzeti Parkot 1995-ben hozták létre. 120 km-re található Dar es Salaam várostól, és 20 km-re a Rufiji deltától. 822 km2-es területe érintetlen korallszirtekkel, mangróve erdőkkel büszkélkedhet. Több, mint 50 fajta korall, 400 fajta hal alkotja élővilágát. Érkezés után  a szállás elfoglalása, vacsora.
Magasabb kategóriás szállás: Kinasi Lodge
Alacsonyabb kategóriás szállás:
Kivulini Lodge vagy hasonló 

  

2. 3. 5. és 6. nap:  Napi két merülés a Mafia Védett Nemzeti Tengeri Park területén, 5 star Padi búvárközponttal 

Napi két (összesen 8) merülés a Chole-öbölben és a környékbeli legjobb búvárhelyeken a világ egyik legszebb merülőhelyén!

A Blue World Diving Búvárközpontról: A Kinasi Lodge-hoz tartozó 5 STAR Padi központ 1995-ben kezdte meg működését. A Pápua Új- Guineából származó Peter, a lodge tulajdonosa maga is képzett búvár. Saját bevallása szerint világszerte merült, mielőtt rátalált Mafia-szigetre. Annyira lenyűgözte a víz alatti világ érintetlensége és a víz feletti világ szépsége, egyszerűsége és harmóniája, hogy telket vásárolt, és ide költözött. Egykori saját házát , otthonát fejlesztette, bővítette tovább. Ez ma a Kinasi Lodge.  A Blue World Diving center a Lodge területén, közvetlenül a vízparton kellemes, teljesen felújított épületben, beszélgetésre, frissülésre is alkalmas faburkolatú teraszon és központban várja a merülni vágyókat. Három motorhajó és egy hagyományos "jahazi" vitorláshajó képezi a központ flottáját. 

Deus Kizenga, a búvárközpont vezetője, merülésvezető. Tanzániai, de nyolc évet élt Budapesten, így kicsit érti a magyar nyelvet és alapfokon beszéli is. Deus mindig mosolygós, kedves ember, aki jó tanár is: a Blue World Diving Központban mindenféle Padi képesítést is megszerezhetsz az ottartózkodás során. Az elméleti anyagból elektronikus készülhetsz fel, a gyakorlatot és a vizsgát helyszínen teheted le. Deus Zanzibár szigete körül merült több ezer merülést vezetett, de saját elmondása szerint a Mafia-szigeteki merülőhelyekhez hasonlót még soha nem tapasztalat érintetlenségben, szépségben, változatosságban. 

Legkedveltebb merülőhelyek a Chole Öbölben: Kinasi Fal/ Chole Fal/ Korall Kertek/ Kinasi Átjáró - két fal között merülünk, az egyik 20-26, a másik 6-15 méter mélységben húzódik. Nagyméretű sügerek, papagájhalak, zátonyok között élő számtalan halfaj rajai keresztezik utunkat. Fantasztikus merülés. / Milimani Zátony: festői színes és formavilágú érintetlen korallszigetek, murénák és oroszlánhalak, kellemes második merülésnek, 21 méter környékén. Msumbiji és nagyobb-kisebb szigetei, és Darusi. Utende partjainál létezik egy hely, amit "csikóhal városnak" is becéznek, ott is jókat lehet merülni.
Chole-öblön kívüli merülések: Dindini Észak Fal/ Juani Zátony/ Mange és Kitutia Zárony stb. 
Éjszakai merülési lehetőség: Murénákkal, homárokkal, leginkább éjszaka aktív fajokkal találkozhatunk.

 

4. nap: Ezernyi pici láb a homokban -  teknőskelés megfigyelése, egy életre szóló élmény!

A Mafia Tengeri Park különlegességéhez hozzátartozik, hogy öt különböző fajta tengeri teknős él a szigetek körüli vizekben. A közönséges cserepesteknős előszeretettel jár vissza minden évben ugyanarra a kis szigetre, Juanira tojást rakni. Június és augusztus hónapokban Mafia - sziget egyik fő turisztikai látványossága a cserepesteknősök születése. Életre szóló élmény látni a piciny élőlények tojásból való kikelését, és azt az ösztönös bátorságot, amellyel igyekeznek az Indiai-óceán felé, tucatjával. A hajó képzett legénységgel, ivóvízzel a Kinasi Lodge-ból indul, és kellemes hajókázás után a Juani szigetre érkezünk, amely a cserepesteknősök egyik fő tojásrakási helye. A szigeten rövid séta után érjük el a vadregényes partot, ahol kezdetét veszi az életre szóló kaland.

 

7. nap: Félnapos Miewe sziget és Darusi Zátony túra, pinikebéddel és snorkelling

Snorkelling a Darusi zátony körül, piknik ebéddel a Miewe szigeten. A Darusi zátonyt ősrégi korall sziklák veszik körül, melyet vadregényes módon kúszó- és pozsgás növények nőttek be. Sokféle hal és élőlény látható itt, még olyan különleges teremtmények is, mint a "spanyol táncos", kisebb murénák, oroszlán- és kőhal, sőt denevérhal is megfigyelhető szabadtüdős búvárkodás során. Az úszás- snorkelling élmény után ebéd vár ránk, és napozási lehetőség a Miewe szigeten.  Félnapos program, a hajó a Kinasi Lodge-ból indul, és oda érkezik vissza délután.

  

További fakultatív programok a búvárkodás mellett:

Számtalan programlehetőség közül választhatunk, melyeknek többsége egyenesen szállásunkról, a Kinasi Lodge-ból indul. A Lodge vendégei számára a következő programokat ingyenesen biztosítja: kerékpár/ tengeri kajakhasználat/ madárles a közeli mangróvék közt, vezetővel. 

További fakultatív programlehetőségek, a teljesség igénye nélkül:

  •  Ras Kisimani történelmi „ elsüllyedt városának” felkeresése hajóval, piknik ebéddel a szigeten
  •  mélytengeri horgászat
  •  vitorlázás arab típusú dhow vitorláshajóval, ugyanezekkel naplemente néző romantikus túra a sziget körül
  •  kulturális séták: Chole-sziget/ Jibondo falu és sziget/ Utende falu, és Mafia-sziget környékbeli falvaiban, bozót  séta kókuszfarmokon.

8-9. nap: Búcsú Mafia-szigettől, hazautazás

Visszautazás Mafia szigetről Dar-es Salaamba kisrepülőgéppel (13:10-13:40).  Tovább indulás 17:55-kor Dar -es Salaamból,  20:35 érkezés Addisz- Abebába. 00:35 tovább indulás Bécsbe, 06:05 érkezés Bécsbe (augusztus 23).

Következő időpont

2020. augusztus 14. -

2020. augusztus 23.

Jelentkezési határidő: 2020. július 30.
Időtartam

10 nap/ 7 éj

Létszám

négy főtől

Rólunk mondták

Bár nincs búvár képesítésem, nagyon szeretem a víz alatti világot. Mafia lenyűgöző, bámulatos, soha nem felejtem el. És családosoknak is ajánlom, jó választás. - T-CS. Kata

Minden nagyon szuper! Minden nagyon tetszik! - G. Gábor (nitrox-képesítéssel rendelkező búvár)

Képzeld! Láttam pöttyös halacskát! Nagyon szép volt! :) - Mariatou (3,5 évesen tanult snorkellingezni Mafia-szigeten, és a világ talán egyik legfiatalabb cetcápa úszója).

Tanzániai vagyok. Zanzibárban dolgoztam évekig merülésvezetőként, különböző központokban. 7000-et merültem Zanzibár körül, és világszerte. Mafia-szigeten 2019 júniusától dolgozom a Blue World Diving vezetőjeként. Soha, semmilyen merülés nem fogott meg ennyire, mint itt. Összehasonlíthatatlanul szebb, diverzifikáltabb és érintetlenebb a víz alatti élővilág, mint bárhol, ahol korábban merültem. - Deus Kizenga merülésvezető, Blue World Diving Center

Évek óta vágytam már egy valóban érintetlen szépségű trópusi szigetre. És cetcápákkal úszni. Mindkét vágyam teljesült. Imádom a tengeri teknősöket is, és minden merülésnél többel is találkoztunk, ráadásul mindig aktívak voltak (úsztak, ettek), kapirgáltak. Deus, a búvároktató bár tanzániai nagyon vicces és bizalomkeltő, hogy magyarul beszél (Kicsi a világ). Minden búvár készüljön fel: Mafia-sziget erősen addiktív. :) - Szilasi Ildikó (PADI Advanced képesítésű hobbibúvár)

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése

Utazási Irodánk a Magyar Utazásszervezők Országos Szövetségének és az Afrikai Utazási és Turisztikai Szövetségnek is tagja
Bezár