Algéria: mesés városok- római emlékek nyomában

Program

  

Felfedező útra indulunk Afrika földközi-tengeri partvidékének legnagyobb, ma még kevésbé ismert országában, Algériában. Vár minket a csodálatos fekvésű főváros, Algír, keletebbre az Atlasz hegység sziklái közé szorított, különleges Constantine, vagy a nyugatabbra lévő, szép öböl partján lévő Tipasa. A történelem viharai nem kímélték ezt a vidéket sem. Az őslakos berberek után jöttek a hódítók, föníciaiak, vandálok, arabok, törökök és persze a gyarmatosító franciák. Nem szabad megfeledkeznünk a rómaiakról sem, hiszen bárhova megyünk ezen a tájon, szinte mindenhol római emlékekbe botlunk, melyek közül a legfontosabbakat mi is láthatjuk. Djemila és Tipasa nevezetességei a római templomok, diadalívek, bazilikák, csatornák, városfalak, szarkofágok, szobrászati remekművek. Sok nép élt ezen a vidéken, a kultúrák keveredése ezernyi élményt kínál a látogatónak.

                ÁTTEKINTŐ PROGRAM

1. nap     Irány Algéria! Éj Constantine

2. nap     A hidak városa: Constantine és termálforrás Guelmában, éj Constantine

3. nap     Djemila, egy érintetlen ókori római város (UNESCO), éj Algír

4. nap     Városnézés Algírban és a kaszba. Tipaza ókori római város romjai a Földközi-tenger partján (UNESCO)

5. nap     Búcsú Algériától, hazautazás

Algéria: mesés városok- római emlékek nyomában

1. nap (vasárnap)      Irány Algéria! Éj Constentine városban

Indulás 14 órakor Budapestről, érkezés Algírba 16:00-kor. Továbbindulás 18:20-kor. Érkezés 19:30-kor a fővárostól, Algírtól 400 km-re található szűk katlanba szorított, mesés fekvésű városba, Constentine-ba. Vacsora, és a szállás elfoglalása.   Éj Hotel Ibis *** , a város központi terén.

2. nap (hétfő)            A hidak városa: Constantine és termálforrás Guelmában

Constentine-t, az ország harmadik legnagyobb városát, Kelet-Algéria fővárosát történelmi emlékei és természeti szépsége teszi vonzóvá. A medina szűk sikátoraiban berber és arab kereskedők kínálják portékáikat apró boltjaik előtt. Számos templom és lakóház még a római hódítás előtti időkből származik. A XIII.sz-ban épült az arab El-Kebir dzsámi. Észak-Afrika legszebb arab emléke a szabadsághős Ahmed bég palotája, amelyet ugyancsak meglátogatunk.  Megtekintjük a narancs és a pálma kertet, és a III. Napóleon által ültetett atlaszi cédrusfát. Megnézzük az asszonyok és a férfiak díszes lakrészeit, és a 47.000 darab gyönyörű kerámia dekoráció egy részét, és az izgalmas festményeket a falakon, amelyek Ahmed bég mekkai és egyiptomi utazásairól mesélnek. 

A város fekvése rendkívül egyedi. A környező sziklás hegyek lehetetlenné teszik a terjeszkedést. Csak délnyugat felé tudott a város egy kicsit terjeszkedni. Sziklába vájt lépcsőn jutunk fel az I. világháború hősi halottainak emlékművéhez, ahonnan 700 m magasból a város és környékének lenyűgöző látképében gyönyörködhetünk. A város büszkesége és jelképe a Rhumel két sziklás partját összekötő, 27 ívből álló Sidi Rached viadukt, amely az Oued Rhummel kanyon felett ível át.

Délután az Atlasz szerpentinjein a 115 km-re lévő, egykor virágzó római városba, Guelmába utazunk, mely egy domb oldalán, 300 m magasan fekszik. Porcelángyártásáról és kitűnő termálfürdőjéről ismert. A településtől néhány km-re északra, Héliopolisban olajfa-, és narancsültetvények találhatók. Ebéd Guelmában. Este visszatérés a szállodába, vacsora és éj Constentineban.  Éj Hotel Ibis  ***

Érdekességképp:

Constantine ókori neve Cirta volt, a berber birodalom gazdag székhelye volt egykoron. Róma földig rombolta, de többször újjáépült. Itt alakult meg a donatista keresztény szekta, tagjait Róma kiátkozta, majd legyőzte őket. Nagy Konstantin császár a megbékélés híve volt, ezért Cirta hálából felvette a nevét. A császár tiszteletére hatalmas templomokat, diadalíveket emeltek. Sokan az ókor legnagyszerűbb alkotásának tartják a Rhumel folyó felett átívelő hidat. 1837-ben a franciák tízezer fős sereggel indultak a város bevételére, az Ahmed bég vezette hős védők nem adták meg magukat, de visszaszorultak a sziklák közé. 

Constantine, a hidak városa – A szurdokok fölé, magas hegyekre épült település látképe lenyűgözi az ide érkezőket. Nevét Nagy Konstantin császárról kapta, aki 311-ben a Numidiai Királyság lerombolt központjának helyén építtette fel a római várost. Figyelmet érdemel számos érintetlen mecsetje, az ottomán uralom emléke, Ahmed bej palotája, és Észak-Afrika legjelentősebb pun építőművészeti emlékei. A tengerpartot és a városnegyedeket különböző funkciójú hidak kötik össze. A városban található a világ legnagyobb kőhídja, a Sidi M’Cid.
 

3. nap (kedd)              Djemila, egy érintetlen ókori római város (UNESCO)

Reggel nyugat felé utazunk tovább Algéria egyik legszebb és legérdekesebb antik emlékének megtekintésére, az  1100 -1200 m magasan lévő Dzsemila romjaihoz, melyet 1982-ban nyilvánítottak UNESCO Világörökségi Helyszínné. A 76 hektáron elterülő egykori berber-numid településből 42 hektárt tártak fel, a város római neve Cuicul volt.  Legjelentősebb építészeti emlékei: Septimus Severus és Tellux Genetrix temploma, Caracalla díadalíve, és a IV.sz-ban épült keresztény bazilika romjai. Az itt talált mozaikokat a helyi múzeumban, 1200 négyzetméteren csodálhatjuk meg! A világon itt található meg a legtöbb, egy lelőhelyről származó ép mozaik!  A bámulatos, pogány és keresztény képeken valódi és mitikus lények, ókori római legendák, életképek elevenednek meg (Bacchus élete, vadászatok, Vénusz fürdőzése, a tenger élővilága). A város utcáit, tereit, nagy fürdőjét is feltárták. Csatornarendszerrel ellátott, jól felszerelt város volt. A több, mint 2000 éves városrendezési megoldások is megfigyelhetők. Iparára utaló dombormű is előkerült az ásatások során, mely egy mészárost ábrázol, aki a lángoló oltár előtt bikát, kakast és bort áldoz az isteneknek.

Délután Kabilia tájain keresztül folytatjuk utunkat a főváros felé, a 2000 m fölé emelkedő  Djurdjura hegység mentén. Este érkezünk Algírba, a szálláshelyre. (Hotel Hani ****)

Tipp! Tudjon meg többet Algírról

Algír (francia nevén Alger)  dombra épült település, mely mély öböllel rendelkezik. Városrészeit díszes paloták ékesítik, építészetében a francia-török és arab hatás érezhető.  Kedvező földrajzi fekvése miatt az ősidők óta laktak itt emberek. Föníciaiak, rómaiak, vandálok, bizánciak, arabok, spanyolok, törökök, és franciák, akik a saját ízlésük szerint rendezkedtek be a gyarmatosítás idején. A magasból szép kilátás nyílik a tengeröbölre, a kikötőre, ahonnan esténként a a dombokra felkúszó kivilágított városban gyönyörködhetünk.

4. nap (szerda)        Városnézés Algírban és a kaszba. Tipaza ókori római város romjai a Földközi-tenger partján (UNESCO)

A délelőtti városnézésen megismerhetjük a főváros nevezetességeit, a kikötő környékét, a város központját, az új mór stílusú prefektúrát, a város jelképét. A villanegyedben laktak régen a gazdag gyarmatosítók. A pálmafákkal szegélyezett sétányról több lépcsősor vezet fel a magasabb részekre. A legszebb lépcső a kaszba széléig vezet, ahol árusok kínálják portékáikat. A mitikus Citadellába hat kapun át lehet bejutni, és 15 mecset található itt. Megnézzük a Jamaa-al-Jdid mecsetet. A Palais des Rais palota kulturális és művészeti központnak ad helyet. A városképet uralja a mindenhonnan látható, város fölé magasodó hatalmas Miasszonyunk Bazilika, mely szinte kísértetiesen hasonlít a marseille-i Notre-Dame Székesegyházra. Ez a fenséges főváros 1992-ben bekerült az UNESCO Világörökség kincsei közé.

Az algíri kaszba, az algíri óváros (UNESCO) egy igazán sajátságos világ. Zeg-zugos utcácskáiban a mindennapi élet mozzanatai figyelhetőek meg:  van itt hentesbolt, zöldség- és textilpiac, kenyérsütő és rézműhely, fürdők, és rengeteg teázó és kávézó, ahol napjában többször összegyűlnek a férfiak. Helyi lakosok által  egy tea vagy kávé kóstolóban lesz részünk, és egy helyi művészeti műhelyt is meglátogatunk! Bepillantást nyerünk a miniatűr és iszlám kalligrafikus művészetbe, a díszes, mór stílusú palotában, mely Mustapha Pacha nevét viseli.

Római kori romvárosa révén ugyancsak a világörökségi listán szerepel az az Algírtól 70 km-re, nyugatra lévő település, ahová délután utazunk. Gyors szendvics ebédet követően Tipaza felfedezése. Szeléné Mauzóleumának megtekintése. A különleges, dombra épült "berber piramisban" Marcus Antonius római hadvezér és VII. Kleopátra egyiptomi királynő lánya, Szeléné nyugszik.

Tipasát a föníciaiak alapították. Kedvező tengerparti fekvése miatt a rómaiak kikötővárossá fejlesztették. I.sz. 39-ben Claudius császár építtette a 2 km hosszú városfalat. Később Sándor püspök itt létesítette székhelyét, innen irányította az aniánusok és donatisták szektái elleni harcot. A várost a vandálok elpusztították. A gyarmatosító franciák megtalálták a romokat, és kiásták  Észak-Afrika legszebb romvárosát, melynek múzeumát egy régi római kúria parkjában rendezték be. Ritkán látható épségben megmaradt római és keresztény szarkofágok, oszlopok, szobrok találhatók itt. Sok gazdag római polgár tengerre néző villája állt ezen a helyen, ahol a konyha szoba kövein mozaik részleteket, épen maradt korsókat is láthatunk. A romok közül kiemelkedik a pilléreken nyugvó Fórum, a Bazilika. Frissen fogott halvacsora egy tengerparti étteremben, élő folklór zenével, hogy az algériai gasztronómián túlmenően a helyi zenei világba is bepillantást nyerjünk búcsúestünkön. 

Este visszatérés szálláshelyünkre, Algírba. Éj Hotel Hani ****

5. nap (csütörtök)     Algír – Hazautazás

Reggeli után transzfer a repülőtérre, 9:00-kor visszaindulás Budapestre, érkezés Budapestre 13:00 órakor.

    

Ország

Algéria

Következő időpont

2018. augusztus 26. -

2018. augusztus 30.

Jelentkezési határidő: 2018. július 26.

További időpontok

Időtartam

5 nap

Létszám

nyolc főtől

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról

Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése

Bezár